Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bruin vetweefsel: wat is dat?

4 min read

Je hebt het klassieke wit vetweefsel dat we allemaal kennen. Het dient onder andere om een voorraad energie op te slaan en als isolatielaag.

Te veel wit vetweefsel is helaas niet zo gezond omdat er een duidelijke link is met verschillende ziektes en aandoeningen (hart-en vaatziekten, diabetes…).

Maar naast het gekende wit vetweefsel worden we ook nog geboren met een kleine hoeveelheid bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel is wél gezond, meer nog: het is écht nuttig! Bruin vet zet immers energie (calorieën) om in warmte. Op die manier kan  je dus vet verliezen.

Bruin vetweefsel aanmaken

Hoe kunnen we nu de aanmaak van bruin vetweefsel stimuleren? En zeker ook bij onze kinderen? Koude is hierin een belangrijke factor, want dat stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsel. Hier alvast enkele tips:

  • Laat kinderen vaker zonder jas buiten spelen, ook/zeker als het frisser is. Prof. dr. Liesbeth Van Rossum bevestigt: kinderen worden NIET verkouden van kou op zich maar van een virus! Misschien ineens een boodschap voor onze juffen en meesters?     
  • Zet je verwarming wat lager en neen, trek dan geen extra trui aan.
  • Neem eens een kou(er) bad of koude(re) douche.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten? De Nederlandse prof. dr. Liesbeth Van Rossum en dr. Mariëtte Boon schreven er een zeer interessant boek over: Vet belangrijk. Een aanrader!

Ook in ons boek Wat eten we vanavond? leggen we heel duidelijk uit hoe vetopslag werkt.

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.

Onlangs bracht ze het boek Breek met hoe je eet uit. Daarin kon Hella volop haar eigen passie én uitgebreide kennis over de link tussen ons brein en onze (ongezonde) eetgewoonten verwerken. Het resultaat is een duidelijk, motiverend boek dat je kan helpen (di)eetvalkuilen te vermijden, slechte eetgewoontes te doorbreken, jezelf te motiveren…

Vond je bovenstaand stukje wel interessant en wil je graag meer tips? Dan kan je het boek onder andere hier bestellen!

Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.

Hella Van Laer
Door Hella Van Laer
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…