Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom zijn regelmatige lenscontroles zo belangrijk

Lore
4 min read

Je ogen kunnen snel veranderen, zeker als je lenzen draagt. Daarom is het belangrijk om je ogen minstens één keer per jaar te laten onderzoeken om zo te controleren of je nog steeds dezelfde sterkte heb en of je geen oogproblemen ontwikkelt. Indien er vaker dan één keer per jaar een controle nodig is, bijvoorbeeld wanneer je oogdruk te hoog is, zal je specialist je dit vertellen. Wees echter ook zelf oplettend en maak een afspraak wanneer je onregelmatigheden opmerkt.

Bezoek regelmatig je contactlensspecialist

Een professionele contactlensspecialist weet precies welke factoren bekeken moeten worden. Niet alleen je sterkte wordt gecheckt, maar ook de algehele gezondheid van je ogen. Denk hierbij aan de oogdruk, eventuele klachten zoals droge ogen of vlekjes zien… Regelmatig onderzoek zorgt ervoor dat eventuele ziektes of aandoeningen zoals glaucoom en katarakt op tijd gevonden kunnen worden en zo snel mogelijk behandeld kunnen worden.

Eventuele klachten die je moet melden bij een bezoek aan de oogarts of contactlensspecialist

Heb je last van één of meerdere van de volgende klachten? Ga dan naar je oogarts of contactlensspecialist:

 • Vlekken voor de ogen
 • Wazig zien
 • Dubbel zien
 • Gevoelig zijn voor licht
 • Nachtblindheid
 • Moeite met verschillende kleuren zien of herkennen
 • Moeite met het volgen van bewegende objecten
 • Moeite met afstand inschatten
 • Hoofdpijn (vooral wanneer dit rond de ogen / wenkbrauwen is)
 • Een soort van lichtflitsen in de ogen
 • Alle andere klachten die met je ogen te maken hebben

Vergeet niet een lijstje te maken van de medicijnen die je neemt. Sommige kunnen namelijk invloed hebben op je ogen. Het is belangrijk om dit te bespreken met je specialist.

Risico’s verbonden aan het dragen van contactlenzen

Het dragen van contactlenzen brengt een aantal risico’s met zich mee. Daarom is een regelmatige lenscontrole zeer belangrijk. Ten eerste kan de specialist je tips geven om je lenzen goed te gebruiken en klachten te voorkomen. Ten tweede kan hij of zij kijken of het type lenzen dat je draagt nog steeds geschikt is voor jouw ogen. Ook controleert de specialist op eventuele aandoeningen of oogziektes.

Één van de meest voorkomende klachten bij het dragen van contactlenzen is droge ogen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals erg droge lucht, te oude lenzen (die je al lang had moeten vervangen) of het langdurig gebruik van een computer. Dat laatste kan voor droge ogen zorgen omdat je minder vaak knippert wanneer je naar je scherm staart om te lezen of te werken. Daardoor drogen je lenzen wat uit, en dat kan erg pijnlijk en lastig zijn. Gelukkig zijn er speciale lenzen die niet zo snel uitdrogen. Vraag om advies bij je contactlensspecialist.

Een ander risico is een ontsteking of irritatie door niet goed onderhouden lezen. Je contactlensspecialist kan je precies uitleggen hoe je je lenzen schoon moet houden en welke maatregelen je moet nemen om een ontsteking te voorkomen.

Tip van de redactie

Bestel je je lenzen bij LensOnline, dan kan je voor een controle terecht bij maar liefst 80 opticiens/contactlensspecalisten. Bovendien geniet je van een gratis levering indien je je bestelling naar een van de LensOnline-opticiens verstuurt. Gebruik tijdens je bestelling de code JJGZND5 voor €5 korting op jouw favoriete contactlenzen! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…