Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De belangrijkste oorzaken van gewrichtspijn & hoe te behandelen

Lore
5 min read

Gewrichtspijn is een vaak voorkomende klacht die uitgelokt kan worden door tal van oorzaken. Afhankelijk van de oorzaak kan de gewrichtspijn chronisch of acuut, mild of ernstig zijn. Welke behandeling precies aangewezen is, hangt natuurlijk samen met de oorzaak van de pijn.

Wij lijsten de belangrijkste oorzaken en hun bijhorende behandelingsvormen op. Daarnaast bekijken we ook een aantal risicofactoren die de kans op gewrichtspijn vergroten.

Reumatoïde artritis

Een belangrijke oorzaak van gewrichtspijn is reumatoïde artritis, een chronische aandoening die ervoor zorgt dat onze gewrichten ontsteken, en in het ergste geval zelfs vervormd raken. Reumatoïde artritis komt in de westerse wereld voor bij ongeveer 1% van de bevolking. De ziekte kent een grillig verloop, waarbij ups en downs elkaar afwisselen.

Deze aandoening wordt voornamelijk behandeld met medicatie: ontstekingsremmers moeten ervoor zorgen dat bestaande ontstekingen onderdrukt worden en nieuwe ontstekingen voorkomen worden. In sommige gevallen kunnen operaties soelaas bieden. Zo kan het plaatsen van prothesen voorkomen dat patiënten volledig invalide worden.

Artrose

Artrose komt vooral voor bij oudere mensen. De ziekte zorgt ervoor dat het kraakbeen van onze gewrichten sneller dan normaal verslijt, totdat het uiteindelijk volledig verdwijnt. Door het gebrek aan kraakbeen kunnen onze gewrichten moeilijker schokken verwerken, waardoor ze over elkaar beginnen te schuren en gewrichtspijn ontstaat.

Om de pijn en stijfheid te verzachten, worden meestal geneesmiddelen voorgeschreven. Momenteel bestaan er echter nog geen geneesmiddelen die de ziekte kunnen afremmen.

Infecties en ontstekingen

Gewrichtspijn kan ook het gevolg zijn van een infectie of ontsteking elders in het lichaam. Dit wordt ook wel reactieve artritis genoemd. Infecties zoals mazelen, klierkoorts of hepatitis kunnen onze gewrichten aantasten.

Eens de oorzaak van de infectie aangepakt wordt, verminderen meestal ook de klachten. In de meeste gevallen kunnen ontstekingsremmers een oplossing bieden.

Trauma’s

Ook trauma’s kunnen gewrichtspijn uitlokken. Zo kan een gewricht na een sportblessure of een ongeval beschadigd raken, met pijn tot gevolg.

Gewrichtspijn uitgelokt door blessures kan niet altijd door middel van medicatie of een chirurgische ingreep verholpen worden. Soms moet herstel afgewacht worden en zijn rusten en aangepaste oefeningen de enige oplossing.

Andere aandoeningen

Naast reumatoïde artritis en artrose zijn er ook heel wat andere aandoeningen die gewrichtspijn kunnen uitlokken. Zo kunnen pijnlijke gewrichten symptomen zijn van

De behandelingsvorm is natuurlijk afhankelijk van de aandoening: bij sommige ziektes bieden medicatie en aangepaste oefeningen verlichting, bij andere is een chirurgische ingreep nodig.

Risicofactoren

Veel mensen zijn zich niet bewust van de risicofactoren die de kans op gewrichtspijn vergroten. Toch kan aandacht hiervoor het risico op gewrichtspijn aanzienlijk verminderen, aangezien we een aantal van deze factoren zelf in de hand hebben.

Een eerste risicofactor is roken. Door te roken, ademen we schadelijke stoffen in, die het risico op een ontsteking verhogen. Hierdoor neemt de kans op stijve en pijnlijke gewrichten aanzienlijk toe.

Ook overgewicht is een boosdoener, omdat er hierdoor extra druk uitgeoefend wordt op gewrichten die ons lichaamsgewicht dragen. Het gaat hierbij vooral om onze knieën en enkels.

Een derde risicofactor is stress: door stress nemen we een verkrampte houding aan, wat uiteindelijk resulteert in gewrichtspijn.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…