Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

‘Desktop dining’ of eten aan je bureau en de nadelen

Elise
3 min read

Wie de hele dag op kantoor zit, komt regelmatig in verleiding om te blijven zitten achter z'n computer en zijn of haar lunch daar op te eten. In Amerika gaat het zelfs zo ver dat zo’n 80% van de werknemers alleen achter hun bureau luncht. Bij ons gaat het iets beter, maar is de gezamenlijke lunchpauze toch ook stilletjes aan het verdwijnen : 1/3 blijft op de bureaustoel zitten om te lunchen.

Desktop dining

De term is overgewaaid uit Amerika waar, zoals eerder vermeld, de meeste werknemers liever snel tussendoor lunchen dan samen aan tafel zitten met de collega’s. Doe jij mee met deze ‘trend’, dan ga je veel  minder bewust eten en dit komt je brein en je figuur niet ten goeden, want je gaat veel te snel en te weinig eten omdat je gehaast bent. Dit geeft een verkeerd signaal aan je spijsverteringskanaal en voorkomt dat de juiste stoffen opgenomen worden. Dit zal gegarandeerd leiden tot een middagdipje, dus ben je minder productief ook al heb je geen lunchpauze ingelast. Leg ook geen ongezonde snacks in de buurt van je bureau, anders ga je al snel compenseren na je vluchtige lunch.

Stap eens weg van je bureau

Je zit al de hele dag neer in dezelfde houding, dat op zich is al niet gezond voor je lichaam. Ga even buiten rondlopen om je energiereserves opnieuw aan te vullen. Ook heb je veel minder sociaal contact als je steeds achter je scherm blijft zitten. Spoor de collega’s aan om samen buiten je lunch op te eten en praat wat bij. De werktevredenheid zal stijgen en dus ook de productiviteit op het werk.

Hygiëne

Je bureau, computer en toetsenbord zijn niet meteen de properste plaatsen op kantoor. Als je al de hele dag met je vingers op dat toetsenbord tokkelt en dan meteen begint te eten, kom je in contact met verscheidene bacteriën. Ook zal je schrikken hoeveel etensrestjes er tussen je toetsenbord terecht komen. Hierdoor verspreiden de bacteriën zich ook in je werkomgeving. Brits onderzoek wijst zelf uit dat er tot 206(!) keer meer bacteriën te vinden zijn op een toetsenbord dan op een toiletbril…

Als je het niet kan laten…

Heb je toch een drukke planning vandaag en ben je niet van achter je scherm weg te halen, zorg dan dat je zeker handzeep meebrengt naar kantoor of wat desinfecterende doekjes om je werkplaats iets hygiënischer te maken voor je aan je lunch begint. Zet je eten ook in de koelkast als je toekomt op het werk en haal het er maximum twee uur op voorhand uit om de bacteriën geen kans te geven. Als je dan toch de hele dag aan je scherm verknocht bent, zorg dan op z'n minst dat je gezonde snacks binnen handbereik hebt om toch wat op je gezondheid te letten.

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…