Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze lichaamsdelen zijn volledig nutteloos

Anja
2 min read

Het menselijk lichaam is een ingenieuze machine die ervoor zorgt dat we blijven leven door te ademen en door voedsel om te zetten in voor het lichaam noodzakelijke brandstof voor de spieren en organen. Zijn er dan lichaamsdelen die volledig nutteloos zijn en die je dus zonder enig probleem zou kunnen missen?

Verstandskiezen

Bij veel mensen worden de verstandskeizen getrokken, soms omdat ze al aan het rotten zijn op hetmoment dat ze doorkomen. En als dat niet het geval is, ontstaat vaak een plaatsgebrek in de kaak voor alle kiezen en zijn de vier verstandskiezen de eersten die het veld moeten ruimen. Toen de mens eeuwen geleden nog grove kost at, waren verstandskiezen wel degelijk nuttig. Tegenwoordig kunnen we ze prima missen.

Ditzelfde geldt voor lichaamsbeharing. In vroeger tijden woonde de mens in holen en tenten en had beharing nodig om zich warm te houden. In onze moderne maatschappij is die functie wat vervallen.

Tepels bij mannen

De tepels hebben bij mannen geen functie. Ze zijn aangelegd omdat ze bij de “blauwdruk van de mens” horen, waarbij mannen en vrouwen volgens dezelfde blauwdruk ontwikkelen.

Zo heeft een man ook de aanleg voor een baarmoeder, alleen ontwikkelt die niet als na de eerste celdeling blijkt dat het hier om een jongen gaat.

Nutteloos, of toch niet?

Vroeger werd aangenomen dat de blindedarm volkomen nutteloos was. Het gebeurde zelfs dat hij werd verwijderd wanneer een patiënt voor een andere ingreep aan de buik op de operatietafel lag onder het motto dat die dan in ieder geval geen problemen meer kan geven. Daar is men inmiddels op teruggekomen.

Datzelfde geldt voor het nutteloos verklaren van het heiligbeen, het bot waar bij onze vroegste voorouders de staart zat. Wij hebben geen staart meer, dus het heiligbeen kan weg. Maar dat is niet zo, want het heiligbeen beschermt de organen in het bekken.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…