Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wijsheidstanden of Verstandskiezen verwijderen: Prijs & Wat eten?

Olivier
6 min read

Tussen je achttiende en je vijfentwintigste komen ze ineens door: je verstandskiezen. Je wijsheidstanden zijn de derde grote kiezen achterin je mond. Als je rond je dertigste ze nog steeds niet hebt: geen probleem! Dit heeft niks te maken met het ontbreken van je “verstand”, maar met dingen als te weinig ruimte in de mond, of een obstructie van een andere tand of kies, of door impactie. Impactie is een niet normale doorbraakrichting van de kies. Ook komen verstandskiezen soms gewoon helemaal niet door, zonder dat er een belemmering is.

Het verwijderen van de verstandskiezen

De verstandskiezen worden soms verwijderd, maar alleen als er daar een echte noodzaak toe is. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je verstandskiezen scheef doorbreken, je tandvlees ontstoken is, je kans hebt op tandbederf, om te voorkomen dat andere kiezen beschadigd worden of om te voorkomen dat een cyste of een tumor ontstaat. Het verwijderen van de verstandskiezen geschiedt bij voorkeur voordat je vijfentwintig bent, omdat je dan de kans hebt op het beste herstel.

De prijs van het verwijderen van de verstandskiezen

Afhankelijk van waar je je verstandskiezen laat trekken, varieert de hoogte van de prijs voor het verwijderen van je wijsheidstanden. Het wordt helaas niet meer vergoed door de basisverzekering, maar als je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat je veel van de kosten vergoed krijgt. Als je je verstandskiezen laat trekken door een tandarts, zullen de kosten rond de honderd euro bedragen. Als je je kiezen laat trekken door een kaakchirurg, moet je beduidend meer betalen: de kosten bedragen dan rond de vierhonderd euro. Maar in dit geval worden de kosten wel gedekt door de basisverzekering, waardoor je geen aanvullende verzekering nodig hebt. Het nadeel is dan wel weer dat je rekening moet houden met zaken als eigen risico.

Wat kun je nog eten na het trekken van je wijsheidstanden?

Na het trekken van je verstandskiezen kan eten nog wel eens moeilijk worden. Hieronder volgt een kleine opsomming van wat je het beste kan eten als je je verstandskiezen net hebt laten trekken.

Ontbijt

Avondeten

Het is daarnaast verstandig om op te letten dat je eten en drinken niet te heet of te koud is. Omdat drinken nogal lastig is de eerste paar uur na de operatie, is het handig om wat rietjes in huis te hebben.

Doet dat pijn? Wijsheidstanden laten trekken?

Veel mensen zijn vaak bang voor de pijn van het trekken van je verstandskiezen. In werkelijkheid ondervind je tijdens de ingreep zelf helemaal geen pijn. Je wordt namelijk plaatselijk verdoofd. De verdoving treedt echter na een tijdje uit, en dan kan je wel flink wat last hebben van de pijn. Er kan zich tevens een bloedprop ontpoppen. Dit is echter niets om je zorgen over te maken, aangezien deze bloedprop het bot beschermt. In de twee à drie dagen na de ingreep kan de pijn toenemen en de wond gaan zwellen.

Je kunt de pijn dan een beetje verzachten door wat ibuprofen of paracetamol in te nemen. Als je echter twee dagen nadat de kiezen zijn verwijderd ineens heftige pijnen gaat voelen, moet je wel even een bezoekje brengen aan de huisarts. Het kan dan namelijk zo zijn dat de bloedprop is losgekomen. Andere risico’s zijn forse napijn, een nabloeding, alveolitis (een ontstoken extractiewond die erg pijn gaat doen) of vertraagde wondgenezing. Verder kan je gezicht dik worden (dit heet abces), kan er een kaakfractuur ontstaan en kan je een beschadiging aan een zenuw oplopen waardoor je lip of tong doof wordt.

De wondverzorging na het verwijderen van verstandskiezen: Tips

Je kunt de zwelling die ontstaat na de ingreep verminderen door je wang te koelen. Dit kan je doen door een ijskompres te maken: je stopt wat ijsklontjes in een plastic boterhamzakje, doet daar een washandje of handdoekje omheen en drukt dit enkele minuten tegen je wang. Je kunt beter minimaal vijf dagen niet roken, omdat het anders nog langer voor de wond duurt om te genezen. De eerste paar uur na de ingreep mag je niet tandenpoetsen: je kunt daarom een mondspoelmiddel kopen om een frisse smaak in je mond te krijgen.

Ook kun je een fris snoepje nemen. Het is echter van belang om vooral de eerste dag niet te spoelen of te zuigen aan de wond. Als je dit wel doet, vergroot je de kans op een nabloeding. In sommige gevallen krijg je van de kaakchirurg een spuitje mee. Je kunt hiermee de holte van de getrokken kies goed uitspuiten en schoonmaken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…