Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de voordelen van een goede massage

Anja
4 min read

Heerlijk ontspannen in een mooi wellnesscentrum en genieten van een massage, doe jij dit wel eens? Sommige mensen hebben er gewoonweg niet voldoende tijd voor, maar een massage kan wel een groot aantal voordelen hebben voor de verbetering van je gezondheid. Een goede gezondheid en gezond blijven door middel van geregelde massages is absoluut niet uit de lucht gegrepen. Massages bevorderen je weerstand, massages nemen stress en spanningen weg en ze hebben een bloeddrukverlagende werking. Bovendien ontspan je helemaal, waardoor je humeur ook zal verbeteren. Een massage van tijd tot tijd kan je lichaam en geest  zeker positief beïnvloeden.

Gezondheidsvoordelen van massage

Het regelmatig ondergaan van een goede massage kan ertoe bijdragen dat je lichaam gezonder wordt en langer gezond blijft. Massages bieden een heleboel voordelen voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Hieronder hebben we een aantal positieve effecten van massage op je gezondheid op een rijtje gezet en kort toegelicht.

Spierherstel door massage

Door je spieren te laten masseren zorg je ervoor dat er een goede bloedcirculatie ontstaat. Wanneer je bloed goed door je lichaam kan stromen, worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan je lichaam zich sneller herstellen. Na een lichamelijke inspanning heb je immers melkzuur in je spieren ontwikkeld waardoor je je erg vermoeid voelt. Door middel van een massage zal echter de zogenaamde recuperatie worden versneld zodat je je eerder weer fit voelt. Om die reden worden bijvoorbeeld topsporters relatief snel na een fysieke inspanning gemasseerd. Hun vermoeide spieren kunnen dan immers sneller herstellen van de geleverde prestatie en zijn de sporter op hun beurt sneller weer in staat om nieuwe lichamelijke inspanningen te leveren.

Sterker immuunsysteem door massage

Op het moment dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd, kan je lichaam ook nieuwe voedingsstoffen opnemen. Op die manier zal er geen tijd verloren gaan met de verwerking van deze afvalstoffen, maar kan je lichaam snel nieuwe energie opnemen. Als gevolg hiervan zal je immuunsysteem sterker worden. Dit effect dient in het bijzonder op een langere termijn worden bekeken: een goede immuniteit bouw je immers op door middel van een zekere regelmaat in je leven. Een geregelde massage kan hier, net zoals gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, deel van uit maken.

Verlaging van de bloeddruk door massage

Een massage van je lichaam zal je rustiger en kalmer maken, met als gevolg dat je hart eveneens rustiger zal worden. Vaak zal echter niet alleen je lichaam, maar zeker ook je geest, tot rust komen door een massage van slechts een paar minuten. Je verricht dan immers geen fysieke of mentale inspanningen waardoor je hart ook minder bloed hoeft te pompen. Je bloeddruk zal op die manier dan ook lager worden wat als een groot voordeel kan worden beschouwd voor iemand met hypertensie. Maar ook voor mensen die last hebben van nervositeit zal een massage zeker positieve effecten hebben.

Je lichaam ontspant helemaal

Door een massage van je rug, je nek, je gezicht, en je benen kun je ervoor zorgen dat heel je lichaam zich kan ontspannen. Op die manier zal je lichaam in een toestand van volledige ontspanning belanden. Aan het einde van een massage kan het dan ook gebeuren dat je je in een vredige, ontspannen toestand bevindt. Bepaalde mensen hebben na een uitgebreide massage dan ook vaak heel kleine oogjes om ze zo ontspannen zijn. Bovendien kan bijvoorbeeld een massage van je gezicht hoofdpijn verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Ook zal een dergelijke massage erg gunstige effecten hebben op je gezichtshuid. Door geregelde gezichtsmassages, bij voorkeur in combinatie met een schrub of facial, vermindert de kans op rimpels.

Positieve effecten op stress en je humeur door massage

Lichaam en geest zijn doorgaans sterk met elkaar verbonden. Op het moment dat je pijn hebt of moe bent, lijdt je humeur daar ook vaak zwaar onder. Zodra je je echter (weer) goed in je vel voelt, zal je humeur ook snel weer beter worden. Stress, spanningen en nervositeit zullen dan eveneens verminderen door regelmatige massages. In bepaalde gevallen kunnen massages zelfs de kans op neerslachtigheid en depressie verkleinen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…