Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De effecten van een maand zonder alcohol

Camille
4 min read

Alcohol drinken lijkt heel normaal geworden. Mensen staan er vaak niet meer bij stil hoeveel alcoholglazen ze op hebben. Toch zijn er heel wat risico’s aan verbonden, en niet alleen voor de problematische gebruikers.

De gevolgen van alcohol

Alcohol heeft invloed op bijna al jouw organen en hangt samen met ongeveer 60 verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is helaas ook een verband met heel wat ernstigere gezondheidsklachten. Bv. black-out, hartklachten, leveraandoeningen en kanker.

Verschillende onderzoeken bewezen reeds dat er absoluut een verband is tussen het drinken van alcohol en ten minste zeven soorten kankers (die van de mond, slokdarm, keelholte, strottenhoofd, lever, dikke darm en borst). Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van kanker. Het verminderen of vermijden van alcohol zal bijdragen tot het verminderen van je risico op kanker.

Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op je kwaliteit van het leven. Het kan leiden tot:

  • Slaapproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Relatieproblemen
  • Verslaving
  • Onoplettendheid in het verkeer (Reactievermogen vertraagt)
  • Inschattingsvermogen wordt beïnvloed

Dit zijn de effecten van een maand zonder alcohol

Er zijn heel wat redenen om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Je lichaam krijgt zo de tijd om zich te recupereren. Veel mensen merken in die maand enkele voordelen:

1. Je slaapt beter

Alcohol heeft een verdovend effect, waardoor je vaak makkelijker inslaapt. Maar dat heeft ook een negatieve invloed op je slaappatroon. Je valt sneller in slaap, maar doordat je snel het diepste niveau van slapen bereikt, is de kans groter dat je eerder wakker wordt en daarna niet meer kan slapen.

2. Je hebt meer energie

Vermoeidheid en futloosheid ontstaat doordat de lever heel hard moet werken om alcohol af te breken. Per glas duurt het ongeveer een uur voor het lichaam om deze stoffen af te breken. Dit lange proces kost je lichaam heel wat energie. Door alcohol te vermijden, wordt je lichaam gespaard waardoor je veel meer energie hebt en je een stuk fitter voelt.

3. Mooiere huid

Doordat alcohol vocht afdrijvend is, moet je vaker naar het toilet en droogt je lichaam snel uit. Een tekort aan vocht in je lichaam merk je meteen aan je huid. Deze is droog, trekt en je ziet er ouder uit. Goed gehydrateerd blijven zorgt niet alleen voor een stralende huid, maar helpt je ook om je te concentreren, presteren en vol te houden.

4. Gewicht verliezen

Alcohol bevat heel wat calorieën. Vaak zonder dat je het beseft, zorgt alcohol voor een flinke stijging in je dagelijkse calorie-inname. Een glas witte wijn bevat al snel 130 calorieën, een pint bier 115 calorieën. Maar dat is nog ‘weinig’ in vergelijking met cocktails. Deze suikerrijke drankjes kunnen wel 300 tot 500 calorieën bevatten!

5. Je bespaart

Alcohol is duur. Wist je dat in 2014 een gemiddeld Belgisch gezin 462 euro spendeerde aan alcoholische dranken? Je spaart deze maand dus een mooie som uit.

Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken.

*Bron:
WHO: European Code Against Cancer

www.tourneeminerale.be
http://www.kanker.be/kankerpreventie/minder-alcohol-drinken

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…