Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van fruitvliegjes? Enkele tips om ze te bestrijden

Olivier
5 min read

Je probeert elke dag trouw je portie fruit te eten. Die stukken fruit leg je gewoon in een fruitmand op het aanrecht. Zo word je herinnerd aan je gezonde missie en heb je meteen een mooi accessoire om je keuken op te vrolijken. Win-win, of toch niet? Helaas trekt de geur van fruit ook minder aangename gasten aan: fruitvliegjes. Deze kleine, irritante vliegjes planten zich razendsnel voort. Als je weet dat elk vrouwtje dagelijks tot 100 eitjes kan leggen en de eitjes na slechts twee weken uitkomen, dan besef je maar al te goed dat je de boosdoeners zonder effectieve bestrijding héél moeilijk het huis uit krijgt.

ULTIEME TIP: Fruitvliegjes vanger

Deze fruitvliegjes vanger is naar onze mening de beste manier om fruitvliegjes te vangen.

De Doctor Clean Fruitvliegjes vanger wordt door ontzettend veel mensen thuis gebruikt, maar dat niet alleen. Ook in de horeca is dit product bijna onmisbaar. Restaurants gebruiken deze fruitvliegjesval bijvoorbeeld in de keuken om ook daar snel van een fruitvliegjesplaag af te komen, met succes! 

Fruitvliegen: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen

Er bestaan maar liefst vijfentwintig soorten vliegen die we classificeren als fruitvliegen, maar allemaal zijn ze relatief makkelijk te herkennen. Ze zijn klein, vliegen snel rond en zijn voornamelijk nabij fruit te vinden. Fruit is – hoe kan het ook anders – hun primaire voedselbron. Het liefst van al hebben fruitvliegjes rot fruit, want ze zijn dol op de gistcellen die daarin te vinden zijn. Fruitvliegen worden gemiddeld drie millimeter groot, hebben rode ogen en een lichtbruin lichaam. Mannetjes dragen een witte stip op hun rug, terwijl vrouwtjes een puntige achterkant hebben.

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor mens of dier, maar wel bijzonder irritant. Bovendien heb je waarschijnlijk weinig zin om per ongeluk larven op te eten die op die sappige appel in de fruitmand terechtkwamen. Smakelijk is anders!

Geef fruitvliegjes geen kans

Om te voorkomen dat je keuken wordt ingepalmd door fruitvliegen, bewaar je je fruit het best in een afgesloten doos. Plastic laat geen geur door en is daarom aangewezen. Controleer ook geregeld de versheid van je fruit.

Met een schone keuken ontneem je fruitvliegen hun favoriete broedplaats. Vermijd dus alle sporen van zoetigheid of fruit, vergeet de gootsteen niet grondig te reinigen en zet je vuilnis zo vaak mogelijk buiten. Vuilnisbakken werken namelijk ook als een magneet op fruitvliegen (en ander ongedierte!). Laat tot slot geen glazen met restjes frisdrank, wijn of bier staan en verlucht je huis regelmatig.

Fruitvliegjes bestrijden? Biologische insectensprays to the rescue!

Heb je toch een hoop fruitvliegjes ontdekt in je keuken ondanks onze tips? Dan is een insectenspray het effectiefste middel om ze te bestrijden. Chemische insectensprays zijn erg schadelijk voor het milieu en onze gezondheid, maar met een biologische insectenspray, zoals Pistal, kun je niets verkeerds doen. Een biologische spray is namelijk milieuvriendelijk en kan gebruikt worden voor vrijwel alle soorten insecten. Zo hoef je dus geen tien soorten sprays in huis te halen, maar kan een enkele spray jouw huis en tuin perfect ongediertevrij maken.

Pistal werd ontwikkeld op basis van een natuurlijk plantenextract (pyrethrum) afkomstig van de Afrikaanse chrysant, een van de oudste middelen om insecten te bestrijden. Het is volkomen veilig voor mens, dier en milieu: onder invloed van zon en lucht verdwijnt het extract al na enkele uren uit de atmosfeer en de bodem.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…