Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geluk in het leven zit hem in de kleine dingen!

Olivier
7 min read

Elk mens op aarde gaat, bewust of onbewust, op zoek naar geluk in het leven. Ook stellen een heleboel mensen zich van tijd tot tijd de vraag: “hoe kan ik gelukkig(er) door het leven gaan”? Gelukkig worden lijkt op zich erg simpel. In de praktijk blijkt dit vaak toch veel moeilijker dan verwacht. Er zijn namelijk een groot aantal aspecten dat in je directe- en indirecte omgeving je gelukkig, zowel positief als negatief, kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je onder andere denken aan verliezen van een dierbare of een financiële klap die je moet verwerken. In de regel zijn het bovendien juist de kleine dingen die je gelukkig kunnen maken, zoals op een optimistische manier naar het leven kijken, of proberen om van elke nieuwe dag te genieten. Om gelukkig te zijn hoef je immers geen enorme doelen te bereiken, maar dien je juist te genieten van de kleine dingen die op je pad komen.​

1. Optimisme als basis van geluk

Een factor die een belangrijke rol speelt bij het gelukkig worden is optimisme. Op het moment dat je optimistisch door het leven gaat, dan ben je feitelijk gelukkiger dan iemand die voortdurend als een pessimist naar het leven kijkt. In je de opvoeding die je hebt genoten zal optimisme als het ware mee worden gegeven. Dit wil echter niet zeggen dat je zelf niet kunt werken aan het bekijken van het leven door een roze bril. Optimisme kost immers niets en vraagt alleen van je om je manier van leven een beetje aan te passen. Op die manier zul je je leven, maar eveneens dat van je omgeving, al veel plezieriger weten te maken.

Een optimist verschilt van een pessimist op het volgende punt: in een gelijke situatie zal een optimist erg veel vertrouwen hebben en ervoor blijven gaan. Een pessimist daarentegen zal dan negatief gaan denken en geen geloof hebben in een gunstige afloop. Natuurlijk is het voor de meeste mensen prettiger om een optimist in je directe nabijheid te hebben omdat een dergelijke persoon ook meer geluk uit weet te stralen.

2. Gezond leven maakt gelukkig

Een gezonde manier van leven zal ervoor zorgen dat je je gelukkiger gaat voelen. Op het moment dat je voortdurend ziek bent, heb je immers niet veel reden om gelukkig te zijn. Door je preventief goed te verzorgen kun je proberen om je lichaam in een optimale staat te houden en minder ziek te worden. Indien je voortdurend moe bent, dan zul je evenmin geluk uit kunnen stralen. Voldoende slapen en een goede nachtrust zijn dan ook essentieel voor een gelukkig leven, samen met weinig stress en voldoende ontspanning. Wanneer je kunt spreken van een gezonde geest in een gezond lichaam dan zul je merken dat dit een heleboel voordelen met zich meebrengt. Als je je lekker in vel voelt zitten, dan zullen mensen in je nabijheid ook op een positieve wijze worden beïnvloed.

3. Onderneem actie

In de regel ben je je goed bewust van de dingen die je werkelijk gelukkig kunnen maken. Door deze dingen niet te doen, onthoud je jezelf dan ook van eventueel geluk. Indien je gelukkig wordt van een bezoek aan een schoonheidssalon dan dien je dit ook daadwerkelijk te regelen. Maar ook als je je prettig voelt bij het lezen van een goed boek in je achtertuin dan is het goed om hier gehoor aan te geven.

In het leven krijg je immers al met meer dan genoeg minder prettige bezigheden te maken. Door ook te genieten van de dingen die je werkelijk gelukkig maken, zul je deze aanzienlijk beter aankunnen. Je kunt een lijstje maken van allerlei dingen waar je echt gelukkig van wordt en deze ook daadwerkelijk in gaan plannen. Zo heb je altijd iets leuks om naar uit te kijken en dat zal je zeker blij maken.

4. Leef in het heden

Op het ogenblik dat je (weer) gelukkig wilt worden, moet je kunnen genieten van het heden. Bij voorkeur denk je niet te vaak terug aan je verleden, of hoe fraai je leven in de toekomst zou kunnen zijn, maar ben je actief bezig met het moment waarop je nu leeft. Het heden is immers van groot belang en je wachten op de toekomst om gelukkig te worden is dan ook niet nodig. Op het ogenblik dat je gezondheid in de toekomst zou verslechteren, kun je namelijk niet meer op de gewenste manier genieten van je leven en zul je je minder gelukkig voelen. Om die reden is het zaak om te proberen te genieten van de kleine dingen die zich dagelijks voordoen. Dergelijke kleine dingen zijn namelijk veel meer waard dan al de hoop die je hebt op één bepaald groot moment ergens in de toekomst. Door op deze manier te denken, wordt je waarschijnlijk ook een enorme ontgoocheling bespaard.

5. Lachen is gezond

Lachen is erg belangrijk in een mensenleven en laat zien hoe gelukkig je bent. Indien je nooit lacht, dan zul je al snel worden gezien als iemand die ongelukkig is. Gelukkig zijn er een heleboel uiteenlopende redenen om te lachen. Zo kun je onder andere lachen om een grappig programma op televisie, een goed boek of een goede grap. Op het ogenblik dat je je werkelijk gelukkig voelt, zal het heel gewoon voor je zijn om dikwijls spontaan te lachen. Soms kun je dan zelfs lachen zonder dat er een duidelijke aanleiding voor gegeven kan worden. Op deze manier zul je bovendien een gelukzalig gevoel overbrengen naar de mensen die zich in je directe omgeving bevinden. Met een heleboel lachende mensen om je heen voelt iedereen zich immers een stuk gelukkiger.

6. Samen gelukkig zijn

Je lief, je gezin, je vrienden of je familie zijn allemaal enorm belangrijk om op terug te vallen. Zonder al deze mensen om je heen zal het immers erg lastig worden om moeilijke situaties door te komen. Wanneer je niet op bepaalde mensen terug kunt vallen, dan zul je je eerder ongelukkig voelen omdat je je gevoelens bij niemand kunt ventileren. De kans dat je in een depressie terechtkomt, is dan ook niet ondenkbaar. Al deze mensen zullen er namelijk voor zorgen dat je de nodige sociale steun krijgt. Je dient dan ook altijd waakzaam te blijven dat je goede contacten onderhoudt met de juiste mensen die je weet te waarderen, en die je waardering terug zullen geven. Als je sociale contacten moeilijk en op een onvriendelijke manier verlopen, dan zul je daar natuurlijk juist ongelukkig van worden. Om samen gelukkig te kunnen worden, is het dus essentieel om de juiste mensen om je heen te selecteren.

7. Gelukkig op de werkvloer

Indien je niet gelukkig bent op je werk, of op school of op een sportvereniging, dan zul je in elk geval minder goede prestaties kunnen leveren. De factor 'geluk en welzijn op de werkvloer zijn dan ook essentieel om een medewerker te kunnen motiveren en zijn, of haar, ambities te vergroten. Je kunt aan dit proces meewerken door te proberen om de elkaar gelukkig te maken. Dikwijls lukt dit al door kleine gebaren te maken, zoals vriendelijk zijn voor mensen met wie je werkt. Hier zullen je collega's zeker gelukkig en blij van worden.

Op het ogenblik dat je arriveert op je werk kun je bijvoorbeeld beginnen met een vriendelijke groet. Maar ook zo nu en dan een compliment uitdelen zal vaak wonderen doen. De opbouw van een goede relatie met je collega’s zal er bovendien voor zorgen dat je zelf ook gelukkiger voelt op het werk. Samen met je collega’s praten over een gezamenlijke hobby of met elkaar deelnemen aan een teamactiviteit zal er zeker aan bijdragen dat de werksfeer aangenamer en prettiger wordt. Niet alleen je collega’s, maar ook jijzelf, zullen hier gelukkiger van worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…