Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond eten met biologische voeding

Camille
4 min read

Steeds meer en meer mensen raken overtuigd van biologische teelt. Dat is ook logisch, want biologische teelt is veel beter en heeft heel wat voordelen. Je moet er wel een hogere prijs voor betalen, maar de kwaliteit ligt dan ook zoveel hoger.

Wat is biologische teelt?

Biologische teelt wil zeggen dat een voedingsproduct geteeld of gekweekt wordt in een gezond ecosysteem. Tijdens het biologisch telen worden er heel wat technieken gebruikt om de gezondheid van de grond, de fauna, de flora, de lucht, het water en de mensen in de omgeving te behouden. Door de komst van de industrie is de biologische teelt wat verwaterd. De industrie gebruikt heel wat schadelijke chemicaliën zoals insectenverdelgers om een zo groot en mooi mogelijke oogst te kunnen verwezenlijken. Dat is niet alleen schadelijk voor de grond, maar ook voor de mensen die het opeten. Ook heeft de komst van de industrie een invloed gehad op het vlees. Hierin kan je heel wat hormonen en antibiotica terugvinden, waardoor de kans op een hormoon gerelateerde kanker verhoogt. Gelukkig zijn er heel wat boeren die nog aan biologische teelt doen. Dit wil zeggen dat zij geen schadelijke chemicaliën gebruiken om hun oogst te laten slagen, wat heel wat voordelen voor onze gezondheid met zich meebrengt.

De voordelen van biologische teelt

1. Je vermijdt toxische stoffen

Door biologisch te eten houd je niet alleen heel wat schadelijke chemicaliën uit onze leefomgeving, maar houd je ook heel wat toxische stoffen uit je lichaam. Dat komt omdat biologische boeren enkel producten gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn en onschadelijk voor de omgeving en de mens. Door de toxische stoffen uit onze voeding te laten, behouden de groenten en fruit ook hun optimale kwaliteit.

2. Biologische producten bevatten meer nutriënten

Biologisch eten bevat veel meer spoorelementen en andere nutriënten dan industriële voeding. Zo kan je een veel hogere dosis mineralen terugvinden in biologische voeding. Ook de dosis van de spoorelementen, zoals boor, chroom, koper, zink, jodium, magnesium, enzovoort, kan tot vier maal hoger zijn dan in niet-biologisch eten. Daarenboven bevatten biologische groenten tweemaal zoveel nutriënten dan de industriële groenten en fruit.

3. Biologische boeren streven naar diversiteit

Wanneer je jaar na jaar dezelfde gewassen in de grond steekt, zullen deze gewassen jaar na jaar dezelfde voedingsstoffen uit de grond halen. Hierdoor zal de grond uitgeput raken en arm worden met als gevolg dat de gewassen minder en minder nutriënten zullen bevatten. Om die reden zullen de gewassen ook kwetsbaarderworden voor allerlei ziekten en gaan er nog meer chemische stoffen op onze gewassen gespoten worden. Biologische teelt gaat daarentegen zoveel mogelijk verschillende soorten gewassen telen, waardoor de grond rijk wordt aan voedingsstoffen.

4. De smaak van biologische producten is beter

De biologische groenten en fruit worden gezond en evenwichtig geteeld, waardoor dit sterke, gezonde en lekkere groenten en fruit opleveren. Dat is te wijten aan de grote hoeveelheid voedingsstoffen, zoals mineralen,vitaminen, gezonde suikers, enzovoort. De groenten en fruit zullen dan misschien wel een andere vorm hebben of een beetje geblutst zijn, maar dat is nu eenmaal natuurlijk.

Biolabel

Om er zeker van te zijn dat je biologische producten koopt, moet je kijken naar het biolabel. Het biolabel houdt in dat afgewerkte producten minstens uit 95% ingrediënten bestaan die biologisch geteeld zijn. Hier heeft de overheid enkele regels voor opgesteld om aan het biolabel te voldoen. Natuurlijk is dit biolabel enkel van toepassingen op voedingsmiddelen voor mensen en dieren en niet op niet-voeding zoals cosmetica, afwasmiddelen, zepen, enzovoort.Twijfel niet langer meer en ga voor biologische producten. Ze bevatten veel meer nutriënten en zijn veel lekkerder.

 

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…