Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is frozen yoghurt?

Camille
3 min read

In tijden waar gezonde voeding een hot topic is, maken ongezonde snacks als Mc Flurry, Twix & Co, of de klassieke worstenbroodjes-to-go plaats voor de zogeheten gezondere alternatieven. Zo kende ook Frozen Yoghurt zijn succesvolle intrede in ons kleine kikkerlandje. Maar…

Is het écht zo gezond?

Frozen yoghurt is op zich wat de naam zelf zegt: bevroren yoghurt. Het basisprincipe is eenvoudig, het is gemaakt van yoghurt in plaats van melk, en ze zijn te verkrijgen in verschillende smaken. Als kers op de taart kan je je culinaire hart ophalen aan een zee van toppings en sausjes, die er doorgaans allemaal even verleidelijk uitzien. Een lust voor het oog, een genot voor de maag.

Addertje onder het gras?

Het probleem met frozen yoghurt is echter, dat er niet enkel bevroren yoghurt in zit. In 99% van de gevallen, wordt de yoghurt in fabrieken gemaakt waardoor je er zeker van kan zijn dat er suikers en room aan toegevoegd worden. Tal van bordjes schreeuwen ons vaak vanaf de straatkant reeds toe dat kraampje x of y producten biedt met 0% suiker, maar opletten geblazen, want vaak wordt de klassieke suiker vervangen door aspartaam of ‘het verborgen vergif’. Artificiële zoetstoffen bevatten immers vaak een heleboel andere chemicaliën.

That’s it?

Helaas, neen. Buiten de artificiële suikers en E-nummers, mag je de caloriewaarde van al die heerlijke toppings niet onderschatten. Smarties, brownie, bounty, cuberdon, braziliaanse nootjes, malteser, oreo enz. De opties lijken oneindig, maar de calorieënteller tikt eveneens onverbiddelijk door. Uiteraard heb je ook de keuze om allerlei verse soorten fruit te nemen, maar hey, vergeet de morele manipulatie niet. Het idee iets “gezonds” te hebben gekozen met frozen yoghurt maakt de drang naar een ongezonde compensatie in de vorm van een topping alleen maar groter. Klaar? Nope. Tot slot kan je ook nog uit 1 van de vele sausjes kiezen.

Ook iets positiefs?

Niet getreurd: het eten van een frozen yoghurt is niet louter een schabouwelijke treurzang. De yoghurt, industrieel bereid of niet, bevat veel calcium én de nodige levende yoghurtbacteriën die zo goed zijn voor ons lichaam en ons verteringsstelsel.

Kortom?

Wie een echt gezonde Frozen Yoghurt wil, maakt ‘m beter zelf en beperkt zich tot vers fruit als topping. Even lekker, écht gezond, en no hard feelings na de consumptie.

Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van gewone yoghurt? Lees hier meer.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…