Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond op reis eten?

Camille
3 min read

De vakantie is opnieuw begonnen! Het is tijd om even te ontspannen en gewoon lekker te genieten. Uitslapen, leuke dingen doen met je gezin en genieten van de zon, dat er hoort er allemaal bij. Alleen is het niet altijd even gemakkelijk om ook tijdens je vakantie gezond te blijven eten. Daarnaast houden een heleboel mensen ervan om tijdens een reis naar een onbekende bestemming de plaatselijke culinaire hoogstandjes uit te proberen. In bepaalde gevallen kan dit echter gepaard gaan met behoorlijk wat problemen. Zo kun je bijvoorbeeld een voedselvergiftiging oplopen door het eten of drinken van besmet voedsel of water.

Daarom geven we jou hier wat vakantietips, zodat je ook tijdens je vakantie kan genieten van een gezonde levensstijl.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer je op reis bent en iets wilt eten dan doe je er verstandig aan om goed op te letten waar je je honger gaat stillen en je dorst gaat lessen. In bepaalde landen kan je bijvoorbeeld op vrijwel elke straathoek wel een lokaal hapje kopen. Deze gerechten worden echter vaak onder minder hygiënisch omstandigheden bereid waardoor de kans op een voedselvergiftiging op de loer ligt.

Daarnaast is het ook af te raden om het lokale kraanwater beter te gebruiken. Dit water kan immers ook schadelijke bacteriën bevatten die je maag en darmen behoorlijk van streek kunnen maken. Drink beter flessenwater uit flessen die je zelf hebt geopend.

Rauwe producten

Rauw vlees en rauwe kip, vis of schaaldieren kun je beter niet eten als je op reis bent. Ook bij dergelijke producten is de kans groot dat deze besmet zijn. Pas wanneer dit soort producten voldoende verwarmd en/of gegaard zijn, weet je zeker dat er geen schadelijke ziektekiemen, of zelfs parasieten, in zitten.

Zelf eten bereiden

Bereid op reis het best zelf je maaltijd. Zo ben je zeker van wat er op je bord ligt. Let hierbij op dat je zuivel en vlees goed gaat koelen tot het moment dat je dit gaat bereiden of gebruiken. Verder dien je groente eerst te wassen met flessenwater. Kies voor een mager stuk vlees zonder zonder saus met een salade die vermengd is in een gezonde dressing. Er zijn in principe ook wel altijd restaurantjes te vinden die met verse en lokale ingrediënten koken. Dit kan natuurlijk ook, zolang je voldoende blijft variëren en kiest voor de beste optie die op dat moment beschikbaar is.

Drink voldoende

Als het warm weer is, drink dan zeker voldoende water. Het is belangrijk dat je gedurende de hele dag goed gehydrateerd blijft, vooral als je de hele dag actief bezig bent. Drink hierbij nooit zomaar water uit de kraan, want daar zitten, zoals eerder vermeld, vaak stoffen in die ons lichaam niet gewend zijn.

Geniet

Het is voornamelijk belangrijk dat je steeds gaat kiezen voor de beste optie die op dat moment voorhanden is. Er zullen momenten zijn waar je dat niet altijd kunt doen, maar het is belangrijk dat je niet gestresst raakt. Je vakantie is bedoeld om te ontspannen. Geniet en luister naar je lichaam.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…