Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je huis koel houden zonder airco

Camille
4 min read

Als het binnen te warm wordt, voelt dit niet fijn aan. Je wordt er lusteloos van en slaapt minder goed. Maar wist je dat een te hoge binnentemperatuur zelfs gevaarlijk kan zijn? Gelukkig is oververhitting goed te voorkomen en kan je jouw huis ook op een natuurlijke manier koelen.

Het gevaar van een te hoge binnentemperatuur

In de zomer kan de temperatuur in huis flink oplopen, oorzaken zijn o.a. slechte gevelbekleding of wanneer isolatie ontbreekt. Een beetje warmte is natuurlijk welkom, maar als het zonnetje fel schijnt, wordt het al snel te warm. Dit voelt niet alleen oncomfortabel, het is ook schadelijk voor je gezondheid.

Vooral voor ouderen en zieke mensen kunnen te hoge temperaturen gevaarlijk zijn. Ieder jaar zien we weer dat het aantal sterfgevallen toeneemt tijdens hete dagen.

De oplossing: buitenzonwering

De meest efficiënte manier om oververhitting te voorkomen, is buitenzonwering. Met dit type zonwering verlaag je de temperatuur in je huis met wel 5 à 7 graden. Doordat buitenzonwering aan de buitenkant van de ramen wordt geplaatst, bereiken de zonnestralen de ramen niet en blijft het binnen veel koeler.

Zonwering bespaart je geld

Buitenzonwering levert je naast het thermisch comfort nog meer voordelen op. Het helpt je bijvoorbeeld ook om te besparen op je energierekening. Door je buitenzonwering op de juiste momenten in en uit te schakelen, hoef je minder te verwarmen of te koelen met een energieverslindende airco. Dit kan je een besparing tot liefst 12% op je energiekosten opleveren.

Natuurlijk koelen

Is je huis toch opgewarmd gedurende de dag, dan is het cruciaal om de opgestapelde warmte zo snel mogelijk buiten te krijgen als het terug wat afkoelt. Zo vermijd je dat de hitte zich opstapelt in huis tijdens bijvoorbeeld een hittegolf. Maar je ramen en deuren openzetten is niet inbraakveilig en geeft ook die vervelende insecten vrij spel.

De oplossing? Inbraakwerende verluchtingsroosters die naast een raam worden geplaatst of die je in een nieuw raam integreert. Die zijn langs de buitenkant bekleed met aluminium lamellen en kunnen langs binnen volledig opengezet worden zoals een raam. De frisse lucht kan tussen de lamellen in grote volumes binnenkomen om zo je woning te spoelen en af te koelen. En dit volledig gratis!

Verschillende types buitenzonwering

Natuurlijk wil je dat je zonwering bij je woning past en geen afbreuk doet aan de uitstraling van je woning verbetert. Gelukkig heb je tegenwoordig veel keuze wat betreft types, stijlen en kleuren buitenzonwering. Veel gekozen opties zijn:

  • Verticale zonwering
  • Horizontale zonwering
  • Structurele zonwering
  • Schuifpanelen

Wil je extra comfort? Dan kan je ervoor kiezen om je zonwering uit te rusten met een wind- of zonnesensor. Die schakelt de zonwering automatisch in en uit op basis van de hoeveelheid zonneschijn en wind. Optimaal gemak dus en bovendien erg handig als je overdag niet thuis bent. Ontdek hier de toepassingen voor zonwering.

Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »

www.renson.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…