Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe voorkom je oogziekten bij het dragen van lenzen?

Camille
2 min read

Het dragen van contactlenzen kan je zoveel gemak bieden, zoals geen vieze brillenglazen, maar ook kun je door onverstandig gebruik van deze hulpmiddelen je ogen behoorlijk ziek maken. Om oogziekten te voorkomen als lenzendrager kun je dan ook beter onderstaande adviezen ter harte nemen.

1. Goede hygiëne

Voordat je je lenzen insteekt of weer verwijdert, dien je je handen grondig te wassen met water en zeep. Zo is de kans op een ooginfectie namelijk al een stuk kleiner geworden.

2. Juiste reiniging van de lenzen

Om verder oogziektes te voorkomen dien je je lenzen goed te reinigen. Bij de aanschaf van je lenzen heeft de opticien je doorgaans verteld welke middelen je hiervoor moet gebruiken. Ook ben je geïnformeerd over de frequentie waarmee de lenzen schoongemaakt moeten worden.

3. Bewaren van lenzen

Wanneer je je lenzen niet draagt dan moet je deze bewaren in een speciale vloeistof, en dus niet in gewoon kraanwater.

4. Tijdig vervangen van lenzen

De soort lenzen die je draagt zeggen vaak iets over de levensduur van deze hulpmiddelen. Een maandlens kun je dan ook beter niet langer dan een maand dragen. Als je dat namelijk wel zou doen dan is de kans groot dat de kwaliteit van de lens achteruit is gegaan en er zich gemakkelijk vuil op het lensoppervlak ophoopt. Dit vuil kan onder andere voor oogontstekingen zorgen.

5. Draag lenzen niet te lang

Het dragen van lenzen is een prima hulpmiddel om je gezichtvermogen te verbeteren. Wel dien je je te bedenken dat je een contactlens niet 24 uur per dag kunt dragen. Het is dan ook van groot belang dat je niet gaat slapen als je je lenzen nog in hebt. Tijdens je slaap kan de lens namelijk uit gaan drogen en soms zelfs blijvende schade aan je oog veroorzaken.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…