Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe werken multivitamines en waar moet ik op letten?

@nick
6 min read

Vitamines kunnen je de boost geven die je nodig hebt om net dat tikkeltje langer productief te blijven. Om geen tien verschillende middelen te moeten nemen, worden ze vaak gecombineerd in multivitamines met mineralen en spoorelementen. Die vullen de voorraad aan die je mist door een onvolledig dieet of tekorten door spijsverteringsproblemen of een verhoogde behoefte bij gezondheidsproblemen of zwangerschap. Dat klinkt uiteraard goed, maar hoe werken multivitamines nu juist en waar moet je op letten?

Verschillende soorten multivitamines

De term multivitamines bevat een hele waaier aan producten, van combinaties specifiek voor senioren tot algemene preparaten met de vitamines die we allemaal dagelijks kunnen gebruiken. Je vindt ze in capsules, tabletten, poeders en vloeistoffen. Ze hebben echter twee zaken gemeenschappelijk: ze bevatten meerdere voedingsstoffen en hebben als doel om ons immuunsysteem sterker te maken. Hierdoor zouden we minder vatbaar moeten zijn voor infecties en chronische ziektes. Het is bij alle voedingsaanvullingen aan te raden om enkele aandachtspunten in het oog te houden.

Eet gevarieerd

Multivitamines kunnen je vooruithelpen, maar het zijn geen wondermiddelen. Het blijft belangrijk dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Dat betekent op zijn minst voldoende fruit en groenten, maar ook een gezonde dosis eiwitten, koolhydraten en vetten. Door elke week hetzelfde te eten kom je er niet, ook al zijn dat bijvoorbeeld steeds tomaten en wortelen. Ook als je voeding in balans is, mag je zeker nog aanvullen met multivitamines. Het is immers nog altijd mogelijk dat je lichaam uit zichzelf niet voldoende stoffen opneemt of er extra nodig heeft om een periode met een hogere behoefte door te komen.

Kiezen is niet verliezen

Tenzij je dokter iets anders beweert, hou je het beter bij één middel. Verschillende multivitamines tegelijkertijd innemen kan leiden tot neveneffecten. Wees je er goed van bewust wat je precies neemt en waarom je het doet. Enkel zo zal je je lichaam doelgericht weerbaarder maken tegen de gevolgen van tekorten en barre omstandigheden.

Uit de buurt van kinderen houden

Als volwassene kan je bewust de balans opmaken en beslissen of je je voeding wil aanvullen met multivitamines. Kinderen kunnen dat nog niet en het is niet altijd verstandig om dat in hun plaats te doen. Zo zouden ze het gebruik van medicijnen en supplementen namelijk als normaal kunnen gaan zien.

Uiteraard kan het geen kwaad dat ze kleine hoeveelheden krijgen, maar doe het enkel als het echt nodig is. Bewaar de vitamines in elk geval op een veilige plaats. Je wil niet dat je zoon of dochter ze inneemt wanneer je even niet aan het opletten bent.

Vitamine D

Multivitamines bevatten verschillende stoffen, maar als er eentje is waar je in het bijzonder op moet letten, dan is het wel vitamine D. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je genoeg vitamine D aanmaakt? Dat is niet zo makkelijk, een tekort aan vitamine D is immers het vaakst voorkomende vitaminetekort. Dat is ook niet verwonderlijk: in de  wintermaanden staat de zon te laag en is ze dus niet krachtig genoeg. Het zonlicht vormt ongeveer 80% van de aanvoer voor ons lichaam, de resterende 20% moeten we uit andere, externe bronnen zoals  voeding halen. Helaas is de hoeveelheid vitamine D die we uit de voeding halen eerder gering en dus niet voldoende.

In de winter vertrekken ook veel mensen  in het donker naar hun werk en komen ze ook pas in het schemerduister terug thuis. En zo kan dus een vitamine D-tekort optreden. Je ondervindt moeilijkheden met opstaan, voelt je lusteloos en hebt last van gevoelige spieren en gewrichten.

Een deel van je tekort kan je opvangen door elke dag zeker een kwartiertje buiten te komen. Voor mensen voor wie dat niet haalbaar is of mensen die een ernstig tekort hebben, kunnen multivitamines die vitamine D bevatten of een supplement met vitamine D op zich zeker van pas komen. Aangezien vitamine D een vetoplosbare vitamine is, kies je best voor een supplement met natuurlijk vitamine D3 in koud geperste olijfolie, zoals D-Pearls van Pharma Nord.

Kies een betrouwbare fabrikant

Fabrikanten zijn niet verplicht om aan te tonen dat hun multivitamines effect hebben. Net als in vele sectoren heb je dus enkele rotte appels die producten verkopen met weinig toegevoegde waarde. Die zorgen ervoor dat het nut van multivitamines sterk in vraag gesteld wordt. Het gaat hier nog steeds over je gezondheid, kies dus voor een merk met een betrouwbare reputatie en een onberispelijke staat van dienst.

Bio-Multivitamin van Pharma Nord is bijvoorbeeld een uniek multivitamine-supplement met belangrijke B-vitaminen en een selectie aan vitaminen en mineralen, wat ons op een totaal van 16 actieve ingrediënten brengt. Het product is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en kennis omtrent antioxidanten. Bio-Multivitamin bevat het gepatenteerde SelenoPrecise gist (organisch selenium) dat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem, normaal haar en nagels, een normale werking van de schildklier en biedt bescherming tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…