Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je eerste zwangerschap… Waar moet je rekening mee houden?

Olivier
5 min read

Je eerste zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Veel dames houden hier wel rekening mee, maar onderschatten uiteindelijk toch de vele veranderingen die de eerste zwangerschap en het eerste kindje met zich meebrengen. Ben jij voor het eerst zwanger en ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden voor jouw eerste zwangerschap? Lees dan meer over dit onderwerp in dit artikel.

Grote veranderingen door de eerste zwangerschap

Als je een kind krijgt, verandert alles in je leven. Je krijgt niet alleen een grote verantwoordelijkheid voor een klein mensje, maar moet ook je manier van leven echt aanpassen. Ben je het nu gewend om veel van huis te zijn, veel te werken en veel op reis te gaan, dan zal je eraan moeten wennen dat je dit in de toekomst minder kan doen. Als je een kind gaat verzorgen, kun je namelijk niet zomaar een avond op stap, de hele week werken zonder thuis te komen en op reis gaan met je partner. Je kindje heeft altijd verzorging en aandacht nodig, waardoor zelfs het organiseren van een eenvoudige avond uit al lastig kan worden als je eenmaal een kindje hebt gekregen.

De meeste mensen vinden het heerlijk om hun leven helemaal te laten veranderen door een kind, maar er zijn ook mensen die hier wat meer moeite mee hebben. Zeker als je eigenlijk geen kindje wil en onverwacht zwanger bent geraakt, is het lastig om je gehele leven om te gooien voor een kind. Vraag jezelf daarom altijd af of je dit wel kunt doen voor je kindje en als het antwoord ‘nee’ is en blijft, is het misschien goed om na te denken over zaken als adoptie. Wil je wel echt voor je kindje zorgen, dan is het natuurlijk alleen maar heerlijk dat je zwanger bent en dat jouw kindje je leven gaat veranderen.

De eerste zwangerschap en ongezonde gewoontes

Als je zwanger bent, bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jouw kindje wordt. Natuurlijk heb je niet alles voor het zeggen, maar je hebt wel een grote invloed op de gezondheid van jouw kind. Blijf je roken en drinken, dan wordt je kind automatisch ongezonder dan wanneer je stopt met roken en drinken als je zwanger bent.

Het is verstandig om een gezonde leefstijl aan te nemen voor je zwanger wil worden, maar de meeste vrouwen stoppen pas echt met roken, drinken en andere ongezonde gewoonten als blijkt dat ze zwanger zijn.

Wat je in ieder geval niet meer moet doen als je zwanger bent, zijn de volgende zaken:

  • Roken.
  • Het drinken van alcoholische dranken.
  • Het gebruiken van medicijnen die schadelijk zijn voor baby’s.
  • Het gebruiken van drugs.

Blijf je doorgaan met deze ongezonde gewoonten, dan kun je jouw kindje hier echt mee schaden.

Veranderingen in het sociale leven, studie en werk

Na het krijgen van een baby verandert niet alleen het sociale leven door de grote verantwoordelijkheid die je nu hebt gekregen, maar verandert ook jouw studie- en/of werkleven. Moet je naar school als je een kindje hebt gekregen, dan zal je een oppas moeten regelen om op jouw kindje te passen. Werk je veel, dan heb je een oppas of een kinderopvang in de buurt nodig om jouw kindje naartoe te brengen als je naar je werk gaat.

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is dat je minder van je sociale leven kunt genieten of je kind vaker mee moet nemen naar sociale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een feestje. Het regelen van een oppas is natuurlijk mogelijk, maar je gaat niet meer gemakkelijk de hele avond feesten om vervolgens de hele ochtend in bed te liggen als je een kindje krijgt. Daarnaast verandert niet alleen je sociale leven, maar verandert ook je studie- of werkschema. Studeer je nu nog veel, dan zal je dit moeten minderen om voor je kindje te zorgen. Hetzelfde geldt voor werken, want veel mensen met een jong kindje redden het niet meer om 40 uur in de week op kantoor te zitten. Niet alleen omdat kinderopvang vrij duur kan zijn, maar ook zeker omdat ze het fijn vinden om in ieder geval een extra dag bij hun kindje door te brengen.

Conclusie

Als je een kindje krijgt, verandert alles. Ben je voor het eerst zwanger, dan moet je in ieder geval je levensstijl aanpassen en ervoor zorgen dat je enkele ongezonde gewoonten afleert. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alleen je sociale leven verandert, maar ook dat je minder kunt werken en/of studeren. Je moet namelijk liefde en aandacht aan je kindje geven en hier geef je niet alleen je sociale leven voor op, maar ook een deel van je studietijd of een deel van je tijd op kantoor.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…