Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het juiste type contactlens kiezen: tips

Lore
3 min read

Verminderd zicht en beslist om lenzen te dragen? Weet je door het grote aanbod echter niet welke lenzen te kiezen? In dit artikel zetten wij de voornaamste types lenzen op een rij. 

Daglenzen, de meest hygiënische manier van lenzen dragen

Daglenzen zijn lenzen die je, zoals de naam zelf al zegt, eenmalig gebruikt. Daarna gooi je ze gewoon weg. Daardoor zijn daglenzen niet alleen de makkelijkste manier om lenzen te dragen, het is ook de meest hygiënische manier.

Doordat je iedere dag een nieuw paar lenzen gebruikt, hoef je je daglenzen immers nooit schoon te maken of te bewaren. Hierdoor is niet alleen de kans op vuil achter de lens een stuk kleiner, je hoeft ook nooit een lenzendoosje of -vloeistof mee te nemen. Dat is anders bij meerdaagse lenzen.

Net omdat je daglenzen meteen kan weggooien na gebruik zijn ze zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl. Tijdens het sporten en actief bewegen kan er zweet en vuil in je ogen terechtkomen. Je lenzen regelmatig vervangen en reinigen is dan ook een must om irritaties of infecties te voorkomen. Dat kan het gemakkelijkst met daglenzen: na gebruik gooi je ze weg, zonder geknoei met lenzendoosje en -vloeistof. Om diezelfde reden zijn daglenzen ook aangeraden tijdens het reizen of uitgaan.

Daglenzen zijn ook de beste keuze voor mensen die hun bril af en toe willen afwisselen met lenzen.

Meerdaagse contactlenzen

Sommige lenzen kan je echter ook een aantal dagen, bijvoorbeeld twee weken, opnieuw dragen. Meerdaagse lenzen haal je voor je naar bed gaat uit, maak je schoon en bewaar je vervolgens ’s nachts in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Hierbij is het respecteren van hygiëne ongelofelijk belangrijk: was je handen voldoende goed vooraf, gebruik enkel en alleen desinfecterende bewaarvloeistof en zorg ervoor dat je ook je lenzendoosje regelmatig schoonmaakt en vervangt. Hou je hier geen rekening mee, neemt de kans op infecties of geïrriteerde ogen sterk toe.  

Meerdaagse lenzen zijn vooral geschikt voor mensen die dagelijks lenzen dragen en ook voldoende geduld hebben om de lenzen elke avond volgens een vaste routine en op een hygiënische manier te verwijderen.

Contactlenzen langdurig dragen

Verder bestaan er ook meerdaagse lenzen die je onafgebroken kan dragen, wat betekent dat je er dus ook mee kan slapen. Hoewel je dit soort lenzen dus ’s avonds niet hoeft te verwijderen, vergroot het slapen met contactlenzen wel de kans op ooginfecties. Overleg daarom steeds eerst met uw contactlensspecialist of uw ogen geschikt zijn om ook ’s nachts contactlenzen in te houden.

     

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…