Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mijn gemeente lekker actief

Camille
3 min read

Het belooft een lekker actieve zomer te worden! Althans voor de gemeentes die de uitdaging van Becel ProActiv en de Belgische Cardiologische Liga durven aangaan.

Verandering levensstijl

Er sterven jaarlijks 17.000 vrouwen en 14.000 mannen aan hart-en vaatziekten. Ze zijn dan ook doodsoorzaak nummer 1 in België. Hoewel verschillende risicofactoren in 80% van de gevallen preventief voorkomen kunnen worden. 7 Belgen op 10, ouder dan 40 jaar, hebben een verhoogde cholesterol. Wie dit cholesterolgehalte met 10% verlaagt, verkleint zijn risico op hart- en vaatziekten al met 20 %.

Ook het aanpassen van andere ongezonde levensgewoontes zoals stoppen met roken, meer bewegen en evenwichtiger eten kunnen in grote maten de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Cardiovasculaire risicofactoren

Sommige gedragingen in ons dagelijks leven vergroten de kans dat we vroeg of laat problemen krijgen met hart en/of bloedvaten. Deze gedragingen noemen we “cardiovasculaire risicofactoren”.  Het goede nieuws is dat we een aantal risicofactoren preventief kunnen corrigeren. De bekendste en gevaarlijkste zijn roken, stijging van de bloeddruk, toename van het cholesterolgehalte, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht en diabetes type II.

Zorgwekkende cijfers

Tijd voor actie

Becel ProActiv en de Belgische Cardiologische Liga willen de Belgen hiervan op de hoogte brengen én hen aanzetten tot actie. Ze willen de burgers sensibiliseren met een activatiecampagne die hen bewust moet maken over het feit dat kleine aanpassingen in de levensstijl verschillende risicofactoren op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. De gemeenten en hun inwoners kunnen samen actie nemen tegen een verhoogde cholesterol. Want zelf met kleine inspanningen kunnen grote verschillen gemaakt worden.

Met ‘Mijn Gemeente, Lekker Actief’ dagen ze de gemeentes en hun inwoners uit om sportieve of gezonde acties op poten te zetten, zoals een pittige dansavond, een fiets-of wandeltocht of zelfs een infoavond over lekker evenwichtig koken. Alles in het teken van het verlagen van een verhoogde cholesterol. Wie zijn gemeente het meest ‘in beweging’ krijgt, maakt kans op één van de 25 AED-toestellen.

AED-toestellen redden mensenlevens

Volgens de Belgische Cardiologische Liga zijn er jaarlijks nog zo’n 10 000 mensen slachtoffer van een hartstilstand. Als dat buiten een ziekenhuis gebeurt, overleeft slecht 10%. Dat percentage stijgt naar 50% bij het gebruik van een AED-toestel of een automatische externe defibrillator. Er is nog steeds een acuut tekort aan AED toestellen (maar 3500 toestellen voor 11mio inwoners) en maar 1 op 2 Belgen weet wat het is en durft het ook gebruiken. Ook weten veel burgers niet waar ze zich bevinden.

Je cholesterol verlagen? Klik hier voor meer info!

http://www.becelproactiv.be

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…