Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mogelijke blessures die voorkomen tijdens het skiën

Bram
4 min read

Skiën is een leuke sport om te beoefenen, maar kan ook een gevaarlijke sport zijn. De kans op een sportblessure is namelijk groot tijdens het skiën. Vooral als je een onervaren skiër bent, maar ook ervaren skiërs kunnen tegen dit probleem aanlopen. Het is dus handig als je een houvast hebt om mogelijke blessures te voorkomen tijdens het skiën.

Zorg voor een goede conditie

Skiën is een sport die veel van je spieren vraagt. Je spieren mogen niet stroef zijn en moeten een beetje flexibel zijn. Zijn ze dit niet? Dan loop je het risico op gescheurde spieren, maar zeker ook op botbreuken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen en hiervoor is je conditie ontzettend belangrijk. Een half uur sporten per week kan al een verschil maken als je op de ski’s staat. Je conditie is trouwens niet alleen handig om blessures te verhelpen, maar je kan ook langer op de ski’s staan. Een goede manier om je voor te bereiden op skiën is door te gaan schaatsen. Maar je kan ook met hardlopen aan je conditie werken.

Een goede skihelm

Een goede skihelm kan niet alleen blessures voorkomen, maar kan ook nog eens levens redden. Een verkeerde val kan ervoor zorgen dat je met je hoofd verkeerd terecht komt. Dit geeft als resultaat dat je blijvende hersenschade kan oplopen en schedelbreuken. Dit zijn blessures waar je niet mee te maken wil hebben tijdens een wintersport vakantie. Een goede ski helm is belangrijk voor je uitrusting. Dit betekend niet per direct veel geld uitgeven aan een helm, maar ook een helm uitzoeken die je goed past en niet alleen er goed uit ziet. De pasvorm is belangrijk om de val te breken.

Warming-up en cooling-down

Vaak wordt er tijdens de wintersport vergeten dat je een sport beoefent. Terwijl het voor je spieren belangrijk is om een goede opbouw en afbouw te doen. Je kan zo niet alleen sportblessures voorkomen, maar ook spierpijn voorkomen. Ga voor je de piste opgaat even je spieren opwarmen en duik na afloop niet direct de aprés ski in, maar doe aan een coolingdown. Je kan zo heel wat blessureleed voorkomen.

Neem lessen

Het gebeurd helaas heel vaak dat sportblessures ontstaan doordat er geen ervaring is. Als je niet weet hoe je moet skiën of je één lesje gehad hebt dan kan je niet direct de piste op. Neem eerst lessen en dit kan ook op de piste in een klasje of privé. Ga dus niet direct echt skiën, maar zorg voor een stukje ervaring. Geen geduld? Neem dan thuis lessen en bereid je voor op je wintersport vakantie

Neem pauze

Natuurlijk is het leuk om iedere dag te sporten, maar thuis doe je waarschijnlijk ook niet uren per dag aan sport. Het is belangrijk om je lichaam af en toe rust te gunnen. Ga op dag drie niet weer de piste op, maar bezoek een leuk dorpje en geniet van de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken en botbreuken ontstaan op de derde dag van de wintersportvakantie. Vaak komt dit door oververmoeidheid van de spieren en het lichaam. Als je dag drie een rustdag neemt dan ben je de volgende dag weer fit.

Laatste handige tips om blessures te voorkomen

  • Controleer de sneeuwconditie voor je gaat skiën of snowboarden. Een slechte conditie kan ongelukken veroorzaken.
  • Ga niet skiën in een sneeuwstorm.
  • Draag altijd beschermende kleding van een goede kwaliteit.
  • Neem tussendoor regelmatig pauze.
  • Blijf altijd op de piste om lawinegevaar te voorkomen.
  • Pak jezelf goed in tegen onderkoeling denk hierbij o.a. aan thermokleding en wanten
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…