Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mooie wandelroutes aan de Nederlandse Kust

Camille
3 min read

Een heerlijke wandeling door de duinen, zalig toch? Je kunt wandelen op uitgestrekte zandvlakten en af en toe flinke zandduinen beklimmen waarna je geniet van een mooi uitzicht. Je ziet de mooie zee en geniet van het geluid van de golven. Je zult merken dat je tot rust komt door de zilte, gezonde zeelucht.

Wandelen aan zee is gezond

Inmiddels weten we dat de heilzame zeelucht geen fabeltje is. De moleculen in zeelucht maken dat we meer zuurstof opnemen. Ook zorgen deze moleculen ervoor dat de serotonine in je lichaam op peil blijft, wat een positief effect heeft op jouw humeur. Geen wonder dat je je na een lekkere wandeling aan de kust zo rozig en ontspannen voelt. Ook mensen die last hebben van hun luchtwegen zullen zich na een wandeling veel beter voelen. De zeelucht werkt goed tegen hooikoorts en astma. Genoeg reden om te genieten van een lange strandwandeling. Wij hebben de mooiste wandelroutes voor je verzameld. Dus kies er één uit en ga lekker uitwaaien aan zee:

  • NS-wandeling Santpoort-Noord door de Kennemerduinen.
  • Groene Wissel Noord-Holllands Duinreservaat: Rondwandeling vanuit Castricum.
  • Groene Wissel Waterleidingduinen: Rondwandeling vanuit Zandvoort.
  • Route De Katwijkse Dellen.
  • NS-wandeling Noord-Hollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond aan Zee.

NS-wandeling Santpoort-Noord door de Kennemerduinen

Deze wandeling door Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en de Kennemerduinen leidt je door de duinen over het strand. Af en toe is het behoorlijk klimmen, maar het uitzicht is altijd de moeite waard. Onderweg kun je eventjes pauzeren en een drankje drinken bij Strandtent Parnassia. Hier kun je ook genieten van de beste biologische producten uit de streek.

Groene Wissel Noord-Hollands Duinreservaat: Rondwandeling vanuit Castricum.

Het Noord-Hollands Duinreservaat tussen Castricum en Egmond is één van de mooiste duingebieden die Nederland rijk is. Hier kun je een stevige tocht lopen van 19 kilometer langs allerlei verschillende landschappen. Je passeert eikenbossen, eindeloze duinvlaktes en verstilde duinmeertjes. Een perfecte duinwandeling!

Groene Wissel Waterleidingduinen: Rondwandeling vanuit Zandvoort.

Eén van de leukste en meest leerzame duinwandelingen is de rondwandeling vanuit Zandvoort. Hier kun je namelijk vossen en reeën spotten. Het mooie duinlandschap wordt afgewisseld met loofbos en strand. Onderweg kan je oog in oog staan met een aalscholverkolonie en misschien wel een hert.

Route de Katwijkse Dellen

Een del is een ander woord voor ‘duinvallei’. Tijdens deze wandeling ontdek je de mooiste dellen in het duingebied van Katwijk. De dellen dragen illustere namen zoals ‘Het Dichte Del’, ‘Het Dorendel’ en ‘Het knolletjesdel’. In de loop van de zomer kun je genieten van de Parnassia die schitterend in bloei staat. Deze wandeling is behoorlijk pittig, je moet regelmatig klimmen en de paden bestaan hoofdzakelijk uit los zand. Voor deze route moet je dus wel beschikken over een goed stel wandelschoenen en een redelijke conditie.

NS-wandeling Noord-Hollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond aan Zee.

Ook deze afwisselende duinwandeling leidt je door een bijzonder landschap. Tijdens de route passeer je bos, meren en af en toe een flinke klim. Een fijne route die alles in zich heeft wat je van een mooie wandeling aan zee mag verwachten. Tegenover het restaurant Johanna’s Hof vindt je Bezoekerscentrum De Hoep. In dit informatiecentrum kun je allerlei informatie krijgen over het duingebied en leuke feitjes te weten komen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…