Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Natuurlijk en gezond je woning koelen? Het kan!

Camille
3 min read

Zonlicht geeft je positieve energie. De zon verwarmt o.a. je woning en het daglicht bezorgt je vervolgens een goed gevoel. Maar overmatig zonlicht kan ook leiden tot verblinding en zelfs tot oververhitting!  Wist je dat we 85 à 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen? Daarvan ongeveer 70% in onze eigen woning. Gezondheid en binnenklimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Fysische factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, natuurlijk licht en stralingen beïnvloeden het binnenklimaat. Daarnaast komen we dag in dag uit in contact met verschillende chemische stoffen, ook in onze woning. Hoe je jouw woning het beste op een natuurlijke manier kunt koelen in de warme zomermaanden, lees je in dit artikel.

Niet te warm in de zomer

In de zomer moet je opletten dat het niet te warm wordt in je huis. Ieder jaar sterven er mensen ten gevolge van oververhitting. Grote glaspartijen zorgen voor aangename leefruimtes en een energiebesparing in de koudere maanden. Maar helaas kan de zon op warmere dagen ook zorgen voor een oververhitting, verblinding of verkleuring van het interieur binnenshuis.

Met rolluiken kan je perfect de zon tegengehouden, maar dan is het wel ineens compleet donker in je huis. Tegelijk verlies je ook je zicht naar buiten. Een efficiënte buitenzonwering helpt de zomerzon te temperen. Het laat je toe om op elk moment van de dag de zon te beheersen met behoud van de doorkijk naar buiten. Je blijft dus binnenshuis van een minimum aan daglicht genieten terwijl je het zicht op je tuin behoudt!

Geen AIRCO nodig

Tijdens de warme maanden wordt er vaak een beroep gedaan op een energieverslindende airco of ventilator om de temperatuur binnenshuis af te koelen. En dat terwijl er een duurzame én prijsbewuste oplossing voorhanden is: ventilatieve koeling!

Ventilatieve koeling is een gratis vorm van ventilatie om een woning op een natuurlijk manier af te koelen. Door gebruik te maken van muur-of raamroosters, die heel wat frisse lucht binnenhalen wanneer het buiten koeler is dan binnen, kan een woning perfect afgekoeld worden. Vooral ’s nachts zorgen grote natuurlijke luchtstromen voor de afkoeling van je woning.  Hierdoor zal tijdens de zomermaanden het thermisch comfort optimaal zijn met een minimaal energieverbruik. Om ventilatieve koeling in een woning toe te passen worden één of meer roosters aan de buitenkant van het raam geplaatst. De roosters zijn water- en insectenwerend dankzij de vormgeving van de lamellen en het geïntegreerde muggengaas.

Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »

www.renson.be

 

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…