Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Natuurlijke Anticonceptie Methoden

Olivier
4 min read

Wie zichzelf wil behoeden voor een zwangerschap, kan verschillende soorten anticonceptiemiddelen gebruiken. De meeste van deze anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat er extra hormonen in het lichaam komen, waardoor een zwangerschap wordt tegengehouden. Sommige mensen vinden dit een prima methode om te voorkomen dat ze zwanger worden, maar er zijn ook mensen die liever geen extra hormonen tot zich nemen. Wat deze mensen kunnen doen om te voorkomen dat ze zwanger worden, is het gebruiken van natuurlijke anticonceptie methoden.

Op deze pagina worden de bekendste natuurlijke anticonceptie methoden beschreven. Wil jij jezelf behoeden van een zwangerschap zonder onnatuurlijke hormonen tot je te nemen? Dan kun je een van de natuurlijke anticonceptie methoden gebruiken die in dit artikel beschreven worden.

Billings ovulatiemethode

De Billings ovulatiemethode werd ontwikkeld in de jaren vijftig door artsen Evelyn en John Billings. Het uitgangspunt van deze anticonceptiemethode, zijn de veranderingen die tijdens de menstruatiecyclus optreden in het cervicaal slijm van de vrouw. Aan de hand van deze veranderingen, zou het moment van de eisprong kunnen worden vastgesteld.

In de vruchtbare periode is het cervicaal slijm, ook wel de vaginale afscheiding genoemd, waterig, helder, glibberig en rekbaar. Is de afscheiding droog, plakkerig, ondoorzichtig en niet rekbaar, dan zit de vrouw in een onvruchtbaar stadium. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat 93 procent van de vrouwen de twee soorten slijm van elkaar kan onderscheiden. Daarnaast is uit een ander onderzoek gebleken dat de methode voor 98 tot 99 procent effectief is als deze in ieder geval correct wordt toegepast. Vrouwen die de Billings methode gebruiken om zichzelf te beschermen tegen een zwangerschap en toch zwanger worden, worden zwanger omdat zij de methode (onbewust) niet goed hebben toegepast.

Symptothermale methode

Net zoals de Billings methode, gaat ook deze methode uit van de veranderingen in het cervixslijm van de vrouw. Het enige verschil tussen de twee natuurlijke anticonceptie methoden, is het feit dat de lichaamstemperatuur van de vrouw bij deze methode ook een rol speelt. Na de ovulatie, heeft iedere vrouw te maken met een temperatuurstijging. Heb je geen seks als je een hogere lichaamstemperatuur hebt en bovendien aan de vaginale afscheiding kunt zien dat je in je vruchtbare periode zit, dan is dit een betrouwbare natuurlijke anticonceptie methode. Uit onderzoek blijkt dat de symptothermale methode een slagingspercentage heeft van 99,6 procent, maar dan moet je ook deze methode wel op de juiste manier toepassen.

Standaarddagen methode

De standaarddagen methode is een gebruiksvriendelijkere versie van de kalendermethode: een natuurlijke anticonceptie methode die in de jaren twintig ontwikkeld werd. Je kunt deze methode raadplegen als je een regelmatige cyclus hebt van 26 tot 32 dagen. Raadpleeg je deze methode voor natuurlijke anticonceptie, dan gebruik je een voorbehoedsmiddel op de vruchtbare dagen van de cyclus. Wanneer dit precies het geval is verschilt per vrouw, maar de meeste dames zijn vruchtbaar tussen dag acht en dag negentien van de cyclus. Uit onderzoek is gebleken dat deze methode bij 95 procent van de vrouwen effectief is.

Lactatiemethode

Tot slot is er nog de lactatiemethode, maar het is belangrijk om te weten dat deze methode slechts voor kortere tijd werkt. Het uitgangspunt van deze methode, is het effect van het geven van borstvoeding op de vruchtbaarheid van een vrouw. Geef je borstvoeding, dan onderdrukt dit het vrijkomen van het ovulatiehormoon. Dit betekent dat je niet zwanger kunt worden, maar wel alleen als je het kind dag en nacht voedt en dit consistent blijft doen. Ook mag de menstruatie van de moeder nog niet begonnen zijn en mag de baby niet ouder zijn dan zes maanden.

De lactatiemethode voorkomt een volgende zwangerschap bij 98 procent van de niet-werkende vrouwen en bij 95 procent van de werkende vrouwen. De reden dat werkende vrouwen meer kans hebben op een zwangerschap, is omdat zij minder consistent borstvoeding geven en dus minder hormonen aanmaken om de zwangerschap tegen te houden.

Kies jouw favoriete natuurlijke anticonceptie methode

Wil je een natuurlijke anticonceptie methode gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt, dan heb je de keuze uit de volgende methoden:

  1. De Billings ovulatiemethode
  2. De symptothermale methode
  3. De standaarddagen methode
  4. De lactatiemethode

Controleer welke methode het beste bij jou past en probeer deze methode om een zwangerschap op een natuurlijke wijze tegen te gaan. Twijfel je tussen twee methoden, dan kun je allebei de methoden voor langere tijd proberen om te achterhalen welke methode het beste bij jou past.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…