Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onafhankelijk onderzoek bevestigt: verrijkte groeimelk helpt ijzer- en vitamine D-tekorten bij jonge kinderen te voorkomen

Olivier
4 min read

Een interventiestudie vergeleek de hoeveelheden ijzer en vitamine D in het bloed na 20 weken bij twee groepen kinderen tussen 1 en 3 jaar oud, waarvan één groep koemelk kreeg en de andere verrijkte groeimelk.

Maandag 16 januari 2017 — De American Journal of Clinical Nutrition publiceerde de resultaten van de IDea study on micronutrient deficiencies in young children.

De studie onderzocht het effect van verrijkte groeimelk op de ijzer- en vitamine D-gehaltes bij gezonde 1 tot 3-jarige kinderen uit West-Europa, gebaseerd op een gerandomiseerd, dubbelblind en gecontroleerd onderzoek. De resultaten tonen aan dat wanneer jonge kinderen over een periode van 20 weken dagelijks verrijkte groeimelk drinken, de ijzerwaarden in het bloed behouden blijven en die van vitamine D verbeteren, in vergelijking met de kinderen die koemelk drinken. Zo bleek dat kinderen die verrijkte groeimelk dronken 58 procent minder kans liepen om een tekort aan ijzer en 78 procent minder kans om een tekort aan Vitamine D te ontwikkelen.

Volgens Kind & Gezin[1] krijgen kinderen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Wie niet kiest voor borstvoeding, geeft bij voorkeur een verrijkte groeimelk die niet gezoet is en geen toegevoegde smaak bevat.

Prof. Dr. Yvan Vandenplas, Diensthoofd Kindergeneeskunde van het UZ Brussel: “Uit eerder onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Belgische peuters te weinig vezels, vitamine D, ijzer en onverzadigde vetten innemen in hun dagelijks menu. Belgische gegevens tonen aan dat veel jonge kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer en vitamine D – zoals geadviseerd door de Hoge Gezondheidsraad –  niet halen. Maar liefst 68% onder hen haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer niet en zelfs 84% ook die van vitamine D niet. Het is dan ook essentieel dat we voorkomen dat er tekorten aan deze belangrijke voedingsstoffen bij jonge kinderen ontstaan. Dit onderzoek bevestigt dat het dagelijks drinken van verrijkte en ongezoete groeimelk hiervoor een oplossing is.”

Waarom zijn ijzer en vitamine D zo belangrijk?

IJzer- en vitamine D-tekorten blijven een belangrijk aandachtspunt in België, zoals bleek uit een eerdere studie uit 2012[2] bij 500 Belgische kinderen van 6-36 maanden. Jonge kinderen nemen te weinig ijzer op via voeding en dat tekort wordt, net zoals voor vitamine D, steeds groter met de leeftijd. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en de ontwikkeling van normale botten en het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. IJzer draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en cognitieve eigenschappen bij jonge kinderen.

Een gezond, gebalanceerd voedingspatroon en de consumptie van voedsel dat rijk is aan vitamine D en ijzer, gecombineerd met een gematigde blootstelling aan zonlicht worden aangeraden om deze tekorten tegen te gaan. In de praktijk blijkt echter dat de uitvoering van deze aanbevelingen vaak moeilijk op te volgen is.

Verrijkte groeimelk kan een goed alternatief zijn

Dit onderzoek bevestigt dat het dagelijks drinken van verrijkte groeimelk een effectieve en praktische oplossing kan zijn om ijzer- en vitamine D-tekorten bij jonge kinderen te helpen voorkomen.

“De kracht van deze studie is dat ze werd gebaseerd op een gerandomiseerd, dubbelblind gecontroleerd onderzoek met een duidelijk gedefinieerde steekproef van gezonde, jonge kinderen uit West-Europa. We hebben rekening gehouden met zowel infecties als de invloed van de seizoenen op de waarden van ijzer en vitamine D. Daarnaast hebben we de veranderingen van deze waarden gemeten bij kinderen door bloedstalen af te nemen voor en na de interventie, wat zorgt voor zeer nauwkeurige resultaten”, zegt Marjolijn Akkermans MD, Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis, Den Haag en hoofdauteur van de studie.

Het onderzoek werd gefinancierd en is mede uitgebracht door Nutricia Research, de globale onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling achter Danone Nutricia Early Life Nutrition. Daar doen meer dan 400 experts onderzoek naar de invloed van voeding tijdens zwangerschap, borstvoedingsperiode en de eerste jaren van het kind. De verrijkte groeimelk die in de studie gebruikt werd is Nutrilon groeimelk.

Het onderzoek kwam tot stand in hechte samenwerking met externe onderzoekers, onder toezicht van de Afdeling Pediatrie binnen het Nederlandse Haga Ziekenhuis in Den Haag.

Het artikel in The American Journal of Clinical Nutrition is vrij beschikbaar:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/01/04/ajcn.116.136143

[1] http://www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf
[2] Health through Food (2012), Ipsos Healthcare, Ipsos Gent

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…