Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opvoeding van dreumes en peuters

Olivier
5 min read

Een pasgeboren baby heeft heel wat aandacht nodig, maar bij een baby hoef je nog niet veel te doen aan de opvoeding. Wordt het kind echter wat ouder, beweeglijker en zelfstandiger, dan is het wel tijd om echt te beginnen met de opvoeding van jouw kind.

Voor sommige mensen voelt het opvoeden van een kind erg natuurlijk, terwijl andere mensen meer moeite hebben met het op de juiste manier opvoeden van hun kleine. Ga jij voor het eerst een dreumes of peuter opvoeden en heb je geen idee hoe je dit moet doen? Lees dan dit artikel, want in dit artikel lees je belangrijke informatie over het op de juiste manier opvoeden van een kleine. Zo lees je niet alleen welke eigenschappen je moet hebben als ouder, maar krijg je ook belangrijke tips voor het opvoeden van jouw kindje en lees je bovendien wat je moet doen als jouw kindje niet luistert.

Opvoeding van dreumes en peuters: de eigenschappen van een ouder

Kinderen zijn als een spiegel van jezelf. Ben je altijd ongeduldig en gehaast, dan is de kans groot dat jouw kindje ook onrustig wordt. Wil je jouw kindje goed opvoeden, dan is het belangrijk dat je zelf ook de juiste karaktereigenschappen laat zien. De belangrijkste skills die je in ieder geval moet hebben als je jouw kindje goed op wil voeden, zijn de volgende:

  • Geduld: soms moet je iets duizend keer zeggen voor kinderen het snappen. Dit kan irritant en vervelend zijn, maar je moet wel geduldig blijven. Bekijk het eens vanuit het perspectief van het kind!
  • Doorzettingsvermogen: kinderen kunnen aardig zeuren over iets en zeker als ze weten dat ze het toch wel krijgen als ze lang genoeg blijven mopperen. Heb je een beslissing gemaakt, dan is het belangrijk om vol te houden. Wil je toch terugkomen op ‘nee’, dan is het belangrijk om duidelijk te maken waarom je dit doet.
  • Consequentie: mag iets de ene keer wel en de andere keer niet, dan is dit erg onduidelijk voor jouw kind. Wees duidelijk en consequent en je kind weet waar hij of zij aan toe is.

Tot slot is het belangrijk om duidelijk en eerlijk te communiceren. Het gaat hier om een kind, maar dit betekent niet dat je niets hoeft te zeggen over jouw beslissingen. Maak je een beslissing, maak dan duidelijk waarom je deze beslissing hebt gemaakt. Verbied je iets, zeg dan waarom je dit verbiedt.

Opvoeding van dreumes en peuters: Tips

Het opvoeden van een dreumes of peuter is niet eenvoudig. Ga je voor het eerst een jong kind opvoeden, gebruik dan de volgende tips in de praktijk:

  • Maak regels, leg de regels uit en houd je vooral aan de regels die je zelf hebt gemaakt.
  • Maak het duidelijk aan je kindje wanneer hij of zij de regels overtreedt. Maak duidelijk dat hij of zij iets fout doet en zeg duidelijk waarom hij of zij iets niet mag.
  • Leer je kindje wat jij graag ziet dat hij of zij doet. Is je kindje lief aan het spelen of doet hij of zij iets anders goeds, dan mag je dit best duidelijk maken.
  • Stel geen open vragen, maar deel iets mee. Vraag dus niet ‘ga je over 10 minuten naar bed?’, maar zeg ‘jij gaat over 10 minuten naar bed’.

Mijn kindje luistert niet, wat moet ik nu?

Zelfs als je alle opvoedboeken hebt gelezen, de beste aanpak van het opvoeden gebruikt en zelfs alle tips van moeders om je heen hebt gekregen om je kindje op te voeden, kan het voorkomen dat je kind toch niet luistert. Vindt jouw kind het moeilijk om te luisteren? Gebruik dan deze tips:

  • Zet je kind in een time-out (vanaf 18 maanden). Je kind mag nu niet opstaan van de stoel en praten. Je legt duidelijk uit waarom je kind een time-out krijgt, zodat hij of zij weet wat ze in de toekomst niet meer moeten doen.
  • Negeer het slechte gedrag. Je mag natuurlijk niet alles negeren, maar sommige kinderen laten slecht gedrag zien om aandacht te krijgen. Is dit bij jouw kind ook het geval, dan werkt negeren het beste.
  • Geef je kind een sticker als beloning voor iets goeds. Versier een A4’tje, plak het op de koelkast en plak iedere keer een sticker op het A4’tje als je kind iets goeds heeft gedaan. Het versierde A4’tje, dat je kind aan iedereen kan laten zien, is een soort beloningssysteem dat bij sommige kinderen echt goed werkt.

Wat je in ieder geval niet moet doen, is boos worden, schreeuwen, de machtsstrijd aangaan en veel te veel waarschuwingen geven. Doe je dit wel, dan word het opvoeden van je dreumes of peuter nog lastiger. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…