Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is pure, rauwe chocolade (100% cacao) gezond?

Olivier
2 min read

We hebben goed nieuws voor de snoepkonten, chocolade liefhebbers en ongestelde vrouwen. Uit onderzoek blijkt nu dat pure chocolade gezond voor je is, mits je er niet teveel van eet natuurlijk!

Pure chocolade bevat een enorme hoeveelheid gezonde stoffen

In cacao zitten plantaardige nutriënten, ook wel bekend als flavonoïden. Pure cacao bestaat voor maar liefst 10% uit gezonde flavonoïden. Deze werken onder andere ontstekingsremmend en gaan infecties door virussen, bacteriën en schimmels tegen.

Antioxidanten

Veel van deze flavonoïden hebben daarnaast een antioxiderende werking. Zo vangen ze vrije radicalen op en gaan ze de verouderende inwerking van zuurstof tegen. Daarnaast hebben ze zelfs een kanker remmend effect.

Stimulerend effect

Theobromine is een stofje dat in chocola zit. Theobromine is Grieks voor “brood van de goden” en dit stofje is voor een groot deel vergelijkbaar met cafeïne. Het werkt vochtuitdrijvend, stimulerend en daarnaast ontspant het de spierweefsels van de luchtwegen.

Goed voor hart en bloedvaten

De vetzuursamenstelling van cacao is gezond. 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Daarnaast bevat chocolade ook nog het stofje lecithine, dit heeft een gunstig effect op de bloedcholesterolniveaus, bloedstolling en bloedsomloop.

Alternatief voor antidepressivum

Chocolade bevat naast eerdergenoemde stofjes ook tryptofaan, anandamide en fenulethylamine. Deze verhogen de aanmaak van serotonine. Dit is een neurotransmitter die een positief effect heeft op onder andere je emoties, eetlust en je slaap en pijnervaring.

Rauwe chocolade bevat magnesium

Chocolade is rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium bevordert onder andere de energiestofwisseling en de spierfunctionaliteit. Daarnaast heeft magnesium een ontspannend en vaatverwijdend effect.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…