Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sta stil bij de keuze van je ziekenfonds

Camille
3 min read

In België ben je verplicht je aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Als lid van een ziekenfonds ben je automatisch verzekerd voor veel (maar niet alle) medische kosten. Bij ziekte of ongeval, met werkonbekwaamheid als gevolg, ontvang je via de ziekteverzekering een vervangings uitkering. Ook de zorgen verstrekt door zorgverleners worden voor een deel terugbetaald via je mutualiteit. Ziekenfondsen bieden echter veel meer dan enkel de wettelijke ziekteverzekering. Vergelijken is dus echt wel aan de orde.

Welk ziekenfonds past bij mijn behoeftes?

In België zijn er meer dan 50 verschillende ziekenfondsen. Vergelijken is niet altijd even makkelijk en is volledig afhankelijk van hoe jij leeft, welke hobby’s je beoefent,  je werksituatie,  je leeftijd en je gezinssituatie. De basisverzekering is bij ieder ziekenfonds hetzelfde.  Het verschil ligt hem vooral in eventueel bijkomende voordelen waarvoor je vergoed wordt.

Enkele voorbeelden van aanvullende voordelen:

 • Kies je bijvoorbeeld voor homeopatische geneesmiddelen, acupunctuur, chiropraxie en osteopathie,  dan bieden verschillende ziekenfondsen een teruggave  tot maximum 175 euro per persoon per kalenderjaar.
 • Wie sport kan € 15 tot € 40 terugbetaald krijgen, afhankelijk van het ziekenfonds waar je aangesloten bent.
 • De geboorte of adoptiepremie schommelt tussen de € 150 à € 400 per kind.
 • Tegemoetkomingen voor schoolreizen, speelpleinwerking, jeugdbewegingskampen en sportkampen kunnen oplopen tot € 250 per kind per kalenderjaar.
 • Draag je een bril of lenzen? Ziekenfondsen kunnen je een tegemoetkoming geven tot € 50 per persoon voor de aankoop van:
                 – Een bril, brilglazen of een brilmontuur
                – Een zonnebril met corrigerende glazen
                 – Contactlenzen die je zicht verbeteren
                 – Oogpleisters voor kinderen bij de behandeling van een lui oog
 • Ben je zwanger? Vanaf nu kan je op een betrouwbare manier de meest voorkomende chromosoomafwijkingen bij de foetus, zoals het syndroom van Down, opsporen. En dat zonder risico voor de moeder of baby. Bij bepaalde ziekenfondsen krijg je nu een toegemoetkoming voor deze NIPT-test.

Bijkomende verzekeringen

Bij de meeste ziekenfondsen kun je tevens terecht voor bijkomende verzekeringen. Denk hierbij aan de hospitalisatieverzekering en tandverzekering.  Zoals je merkt loont het de moeite om de verschillende ziekenfondsen met elkaar te vergelijken. Er is dus niet zoiets als ‘het beste ziekenfonds’. Alles hangt  af van jouw behoeften en je gezinssituatie. Probeer in te schatten welke kosten je sowieso zult ondergaan (bijv.tandartsbezoeken) en vergelijk op basis daarvan welk ziekenfonds het best bij je past.

Bereken hoeveel jij kan besparen op je medische kosten »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…