Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het tekort aan defibrillatoren (AED) in België

Camille
3 min read

Volgens de Belgische Cardiologische Liga zijn er jaarlijks nog zo’n 10 000 mensen slachtoffer van een hartstilstand. Als dat buiten een ziekenhuis gebeurt, overleeft slechts 10%. Dat percentage stijgt naar 50% bij het gebruik van een AED toestel of een automatische externe defibrillator. Er is nog steeds een acuut tekort aan AED toestellen en maar 1 op 2 Belgen weet wat het is en durft het ook gebruiken.

Defibrillatie: een korte introductie

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Door deze schok te geven, gaat het hart weer normaal kloppen en kan het bloed weer rondgepompt worden. Het AED Apparaat geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.  Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Een defibrillator is een belangrijk apparaat bij een hartaanval, maar vervangt de gewone reanimatie niet. Reanimatie is nog steeds nodig, anders raken de hersenen beschadigd. Een AED is dus een hulpmiddel bij de reanimatie.

Defibrillatoren in België: het moeten er veel meer zijn

Er zijn meer en meer defibrillatoren te vinden in België, maar er zijn nog lang niet genoeg van deze apparaten te vinden in openbare ruimten. Er zijn maar 3.500 toestellen beschikbaar voor 11mio inwoners. In bepaalde openbare ruimten zijn de apparaten verplicht en dus aanwezig, maar op veel andere locaties is er geen AED te vinden.

AED’s zijn tegenwoordig zo eenvoudig geconstrueerd, dat iedereen de levensreddende defibrillatieschok kan toedienen. Dat het inderdaad haalbaar is om defibrillatie te laten uitvoeren door mensen zonder medische opleiding werd in de jaren ’90 bewezen in AED-experimenten, onder meer in casino’s en vliegtuigen.  Het lijdt geen twijfel dat vroegtijdig defibrilleren veel levens kan redden. Maar daarvoor moet je wel zorgen dat er op elk moment en overal een AED binnen handbereik is.

AED-Partner biedt zowel AED apparaten als onderhoud, training en allerlei toebehoren en accessoires aan.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…