Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verstoort volle maan onze nachtrust?

shana
2 min read

Mensen slapen vaak slechter wanneer het volle maan is. Wetenschappers beweren dat we een innerlijke biologische klok hebben die geprogrammeerd is om minder te slapen bij volle maan. Mensen slapen mogelijk minder en slechter bij volle maan. Zwitserse wetenschappers hebben dit ontdekt. We hebben meer tijd nodig om in slaap te vallen en de totale nachtrust duurt ook 20 minuten korter. En zelf na een goede nachtrust, hebben sommigen last van sufheid ‘s ochtends.

Het onderzoek

Een groep Zwitserse biologen hebben 33 vrijwilligers een aantal dagen bestudeerd. De vrijwilligers zaten in een kamer zonder ramen en werden geobserveerd terwijl ze sliepen. De biologen onderzochten de hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie van de proefpersonen. Tijdens één nacht van het onderzoek was het toevallig volle maan. Het duurde gemiddeld vijf minuten langer voordat de proefpersonen in slaap vielen, daarenboven bleek ook dat ze een lagere melatonine – hormoon dat het slaapritme regelt – waarde hadden én dat ze korter sliepen. Tijdens volle maan verminderde de hersenactiviteit tot wel met 30 procent. Tot slot gaven de vrijwilligers zelf aan dat ze minder goed hadden geslapen dan de andere nachten.

Rare dromen

De cyclus van de maan blijkt ook een invloed te hebben op onze dromen. Wanneer het volle maan is, hebben we meer kans op rare of fantastische dromen. Dit werd vastgesteld tijdens een studie (hoe geluiden onze dromen beïnvloeden) van psycholoog Richard Wiseman. Deze studie bouwde verder op de Zwitserse studie. Wiseman gelooft dat het melatonine hormoon (dat tijdens volle maan wordt verstoord) invloed heeft op onze dromen.

Vanavond is het terug volle maan, misschien eens leuk om op te letten of je er echt slechter van slaapt. De maan zou niet alleen invloed hebben op onze nachtrust, maar ook op ons gevoelsleven en onderbewustzijn

 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…