Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom krijgen sommige mannen te maken met ongewenst urineverlies?

4 min read

¼ mannen boven de 40 heeft te maken met met ongewenst urineverlies. De meesten vinden het een gênant probleem en praten er niet graag over. Maar het is juist beter om er wel over te praten.

Vaak begint het met een druppel of een ongelukje. Mocht je dit regelmatig ervaren, dan raden we je aan zo snel mogelijk bij je huisarts langs te gaan. Dan ben je er zeker vroeg bij mocht het om een medisch probleem gaan. Beter voorkomen dan genezen.

Maar er zijn ook andere zaken die aan de basis van incontinentie liggen. Wij zetten de vier meest voorkomende redenen op een rijtje.

Verzwakte bekkenbodemspieren

Voor veel mannen is het feit dat niet alleen vrouwen bekkenbodemspieren hebben al een verrassing op zich. Nochtans zijn de bekkenbodemspieren van mannen en vrouwen gelijkaardig.

Mannen die moeite hebben om hun urine op te houden of druppels verliezen bij het hoesten, niezen of tillen van zaken, kunnen te maken hebben met verzwakte bekkenbodemspieren.

Bekkenbodemkinesitherapie kan je leren hoe je je bekkenbodemspieren bewust kunt op- en ontspannen. Het zijn dus spieren die, op lange termijn, getraind kunnen worden. Raadpleeg een arts voor meer info.

Leeftijd

Het is belangrijk om op te merken is dat ongewild urineverlies geen ouderdomsverschijnsel is. Het komt voor bij zowel jonge als oudere mannen. Het is wel zo dat oudere mensen die minder mobiel zijn omwille van praktische redenen minder snel bij het toilet geraken en daardoor een ongelukje kunnen hebben.

Obesitas

Wie overgewicht heeft, loopt een groter risico op ongewenst urineverlies. Een dikke buik drukt op je blaas. Kamp je met obesitas en wil je vermageren? Combineer een gezond, gebalanceerd voedingspatroon met meer beweging. Zoek een evenwicht zodat je het ook op lange termijn volhoudt. 

Vergrote prostaat

Een vergrote prostaat kan incontinentie in de hand werken. De prostaat bevindt zich tussen de blaas en penis. Het is normaal dat die groeit, maar bij sommige mannen veroorzaakt dat (urine)problemen. Meestal gaat het om een goedaardige aandoening. Om 100% zeker te zijn dat het niet om een prostaatontsteking of –kanker gaat, raden wij je aan je te laten onderzoeken bij de huisarts.

Impact op je levenskwaliteit

Heb je te maken met blaasproblemen en heeft dat een negatieve impact op je sociaal leven en levenskwaliteit? Er is een uitgebreid aanbod aan producten, die je helpen het hoofd te bieden aan urineverlies, op de markt. Vraag hier een gratis TENA Men-proefpakket aan en ontdek welk product jou het nodige comfort en zelfvertrouwen biedt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…