Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom kussen je gezondheid kan verbeteren?

Olivier
3 min read

Op verjaar- en andere feestdagen is het in ons land gebruikelijk om anderen te kussen. Tijdens dit kussen wissel je echter een heleboel bacteriën uit met familie en vrienden. Maar voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van kussen, of die gewoon zijn of haar lief graag kust, is er goed nieuws: kussen is immers ook goed voor je gezondheid.

Kussen is goed voor je gebit

Kussen is goed voor je gebit, uiteraard niet de kussen die je geeft aan je collega als je deze feliciteert met een verjaardag, maar wel als je met je lief zoent. Tijdens het zoenen met je geliefde zal de aanmaak van speeksel immers worden gestimuleerd. Als gevolg van de extra hoeveelheid speeksel zullen schadelijke bacteriën van je tanden verdwijnen. Ook het aanwezige tandplak zal minder kans krijgen om je tanden en kiezen aan te tasten als je vaak kust.

Verbranding van calorieën

Kussen is een activiteit waarmee je energie verbruikt, en dus calorieën verbrandt. Uiteraard zal deze verbranding van calorieën niet in verhouding staan tot een ochtendje in de sportschool, maar elk beetje helpt zogezegd wel. Door middel van kussen kun je immers twee tot zes calorieën per minuut verbranden. Dit wil dus zeggen dat circa zes minuten kussen de calorieën zal verbranden van een toffee. Dat is weliswaar niet echt veel, maar wel lekker meegenomen.

Verbeterde weerstand

Kussen betekent dat er een uitwisseling van ziektekiemen plaats zal vinden. Onder deze ziekmakers bevindt zich eveneens het zogenaamde cytomegalovirus. Dit virus kan erg schadelijk zijn voor vrouwen die zwanger zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat blootstelling aan geringe hoeveelheden van dit virus, bijvoorbeeld door te kussen, de weerstand tegen dit virus zal versterken. Op die manier zal de aanstaande moeder deze gevaarlijke ziektekiem niet doorgeven aan haar ongeboren kind.

Vermindering van stress

Veel mensen ervaren een ontspannen gevoel na een poosje te hebben gekust. In tegenstelling tot wat veel mensen aanvankelijk dachten, zit dit gevoel niet alleen tussen de oren. Een wetenschappelijk onderzoek heeft immers vastgesteld dat kussen zorgt voor een significante afname van de hoeveelheid cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Na een partijtje kussen zul je je dus in de regel weer helemaal relaxt voelen.

Kussen helpt tegen allergieën

De meeste mensen moeten er niet aan denken om iemand met een loopneus een dikke kus te geven. Toch kan iemand, die last heeft van een allergie, soms baat hebben bij een partijtje kussen. Een klein onderzoek in Japan heeft aan het licht gebracht dat stellen die dertig minuten met elkaar hebben gekust minder immunoglobuline in hun lichaam hadden. Immunoglobuline is juist de proteïne die allerlei vervelende symptomen van een allergie veroorzaakt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…