Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe moet ik Kussen of Tongzoenen? De beste tips!

Olivier
21 min read

Hoe moet ik kussen of tongzoenen? Vele tieners stellen zich die vraag. Het is iets te intiem om aan je vrienden te vragen, en daarom zoeken ze raad via internet. Geen nood! Wij vertellen je alles over wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe je moet kussen. Open je ogen en laat ons wat plezier hebben!

Deel 1: Hoe starten met een kus?

1.1 Laat merken dat je interesse hebt!

Je kunt enkele simpele hints geven, waardoor je te kennen geeft interesse te hebben in hem of haar. Aantonen dat je dan ook wil overgaan tot een kus, zonder het gewoon te moeten zeggen. Hier is dé ideale manier om dit romantisch te communiceren:

 • Kijk naar de lippen van de persoon die je wil kussen (héél kort).
 • Hou je lippen niet gesloten op elkaar. Hou ze voorzichtig van elkaar, waarbij je toch nog genoeg ruimte hebt om te ademen, en eventueel eens op je onderlip kunt bijten.
 • Zorg dat je mond er aantrekkelijk uitziet. Gebruik lippenstift of lipgloss wanneer je lippen wat schilferen, en houd je adem fris met muntjes of mondspray. Vermijd kauwgom, doe deze eventueel eerst snel weg als je merkt dat de andere persoon je wilt kussen. Uiteraard is het ook beter ervoor niet te roken. Zeker als de andere persoon zelf niet rookt, want dat is echt wansmakelijk.

Oké, je bent goed op weg, op naar de volgende stap!

1.2 Breek de kus barrière (optioneel)

Als je je dapper genoeg voelt, is het een optie om even te testen hoe ver je kunt gaan, door te beginnen met een kleine kus op haar hand of wang. Merk je dat de andere persoon het leuk vindt, is het meestal wel veilig om over te gaan tot een kus op de mond.

 • Wanneer je een meisje kust: Neem haar hand en til die op tegen je mond. Druk voorzichtig je lippen tegen de achterkant van haar hand en hou dit 2 à 3 seconden aan, alvorens je haar hand terug loslaat
 • Wanneer je een jongen kust: Ga wat dichter bij hem, en geef hem een kus van 2 à 3 seconden op zijn wang. Hou je lippen zacht, en vermijd een natte kus zoals oude oma’s ons geven, of zo’n kus die meer lawaai maakt, dan eigenlijk een kus is. Wil je hem nog een extra hint geven, kus hem dan net naast zijn lippen.

1.3. De juiste stemming creëren met een compliment

Wanneer je ervoor wil gaan, kun je de andere het beste compliment geven dat je op dat moment kunt bedenken. Zorg uiteraard dat het gemeend is, en kom niet af met ‘wat een mooie schoenen’. Een goedgeplaatst compliment zal de andere persoon misschien wel overtuigen om de eerste stap te zetten.

We geven je enkele complimenten mee die kunnen helpen. Ze klinken super cliché, maar op dat moment maakt dat niet uit, want het brengt meteen vlinders naar boven. Belangrijk is dat je het op een intieme manier zegt. Verlaag het volume van je stem lichtjes, en zoek oogcontact. Daarmee toon je aan dat je diepere gevoelens hebt voor deze persoon. Het nodigt hem of haar uit om dichter bij jou te komen zodat ze je beter horen. Zorg dat wat je zegt voldoende kwaliteit heeft. Ook al kan je date goed dansen of voetballen, dit is niet het moment om dat te vertellen. Geef liever een compliment dat gebaseerd is op hoe jij je date als romantische partner ziet. Hier zijn enkele mogelijkheden die je eens kunt testen:

 • Je bent echt zo mooi.
 • Je ogen maken me gek.
 • Ik hou ervan je te zien lachen.
 • Ik kan niet eens geloven dat ik nu het geluk heb om hier alleen te zijn met jou.

1.4 Als dit alles niet werkt, vertel het rechtuit

Als je merkt dat het nog steeds niet duidelijk is voor je partner, of als je zelf moeite hebt om het op één van de bovenstaande manieren uit te drukken. Dan ben je wel verplicht om je bedoelingen duidelijk te vertellen. Je kunt hem of haar je gevoelens vertellen, of duidelijk maken dat je niet kunt wachten om hem of haar te kussen. Het is niet omdat je iets rechtuit zegt, dat het daarom minder romantisch is. Hier enkele zinnen voor mocht je zelf niet uit je woorden kunnen komen:

 • Je kan je niet inbeelden hoe graag ik je nu wil kussen.
 • Het spijt me als ik te direct ben, maar op dit moment zou ik je echt graag willen kussen.
 • Hoe meer tijd we met elkaar doorbrengen, hoe meer ik de drang voel om je te willen kussen.

1.5 Ga nu voor dé kus!

Het is tijd om over te gaan tot de eerste kus. Geniet ten volle van het moment nu je bezig bent! Sluit je ogen, leun wat voorover, en kus hem of haar zachtjes op de lippen. In het volgende leggen we enkele kustechnieken uit, alsook hoe je moet omgaan met kussen in verschillende datingsituaties. Zoals: Je eerste kust of een kus na je eerste date.

Deel 2: Kustechnieken

Kustechnieken

2.1 Hou je lippen zacht

Dikke smakkerds geef je aan familie en vrienden, maar niet aan iemand die je voor het eerst wil kussen. Hou liever je mond een klein beetje open, dat geeft een gevoel van openheid.

2.2 Geef enkele zachte kusjes

Start traag met zachte kusjes op de lippen. Laat je tong achterwege – voorlopig toch. Als je partner meegaat, kun je overgaan tot French kissing.

Zorg ervoor dat je bij ’t kussen geen smakkend geluid maakt. Deze geluiden kunnen hem of haar afleiden, en dat kan het intieme moment verstoren. Als je merkt dat je een smakkend geluid maakt, vertraag dan wat, en doe je lippen iets meer uit elkaar. Hou het voorzichtig in het begin, vermijd dat je echt aan de lippen van je date plakt – voorlopig. Zacht kussen geeft de andere persoon de kans om te stoppen wanneer het oncomfortabel aanvoelt. Alsook is het ideaal voor jou om aan te voelen hoeveeel interesse hij of zij heeft om jou tevens te kussen.

2.3 Let op je speeksel

Zorg dat het speeksel dat je tijdens het kussen produceert niet teveel stoort. Een klein hondje die zit te slijmen uit zijn mond, dat is het laatste waar je wilt dat de andere persoon aan denkt terwijl je hem of haar kust. Vermijd dit door tijdig je speeksel in te slikken. Merk je dat je lippen iets te nat zijn, stop dan voorzichtig met kussen, en lik discreet over je lippen om het teveel aan speeksel terug in je mond te doen en in te slikken.

2.4 Sluit je lippen

Als je voelt dat alles goed gaat, probeer dan even jullie lippen in elkaar te sluiten. Het kan leiden tot intiemere kussen (en het is iets leuk om over te gaan op French kissing). Hoe ziet dat eruit? Wel, de volgorde van jullie lippen kan dan bijvoorbeeld als volgt zijn:

 • Jouw onderlip
 • De onderlip van je partner
 • Jouw bovenlip
 • De bovenlip van je partner

Om dit het gemakkelijkste klaar te spelen, stop de onderlip van je date tussen jouw lippen. De meeste mensen hebben een grotere onderlip, waardoor het gemakkelijker is om die zachtjes vast te nemen en aan te raken met jouw lippen.

2.5 Vergeet niet te ademen!

Zorg dat je steeds voldoende ademhaalt. Ideaal is dat je zachtjes door je neus ademt terwijl je kust. Als dat niet mogelijk is, neem dan een korte pauze tussendoor om even adem te halen. Je moet je niet ongemakkelijk voelen om even op adem te komen. Het is een indicatie dat je wat nerveus en enthousiast bent, en je partner zal zichzelf gevleid voelen.

2.6 Gebruik je handen

Laat je handen niet gewoon langs je lichaam hangen, alsof het twee slappe fettuccini noedels zijn. Gebruik ze liever om het kussen nog intenser te maken!

Plaats je handen lichtjes op de schouders van je partner, of rond haar middel. Vlaamse meisjes plaatsen meestal hun handen op de schouders van de jongen, terwijl de jongen zijn handen rond haar middel doet.

Als jongen kun je haar nu dichter bij je toe trekken. Vervolgens ga je met je hand richting het gezicht van je partner. Hierna kun je verschillende zaken doen:

 • Streel lichtjes haar gezicht
 • Begin haar te strelen op haar wang, en ga zo achteruit met je hand tot je haar door der haar streelt
 • Of til lichtjes de kin op van de andere persoon, kijk diep in elkaars ogen, om daarna verder te kussen

Ook kun je meteen beide handen in het haar stoppen van je date, op het achterhoofd, en terwijl je elkaar kust kun je zachtjes zijn of haar wat bewegen.

2.7 Test het gebruik van je tong

Eénmaal je lippen niet meer van elkaar kunnen blijven, kun je lichtjes met het tipje van je tong over zijn of haar lippen gaan. Hoe trager, hoe beter.

Kijk nu hoe je partner reageert, als hij of zij dichter bij je komt of hetzelfde bij jou doet, kun je de intensiteit van de kus opdrijven. Eventueel kun je met je tong dieper gaan in de mond van je partner. (Opgelet: zorg dat het geen wasmachine wordt, waarbij je doelloos rondjes maakt met je tong.

Zie dat je partner terughoudend is wanneer je de lippen aanraakt met je tong, stop dan niet met kussen, maar gebruik gewoon even je tong niet meer. Sommige mensen vinden tongzoenen niet zo fijn.

2. 8 Probeer French Kissing (optioneel)

Je tong gebruiken tijdens een kus, wordt vaak een Franse kus genoemd, French Kissing. Waarom Frans? Niemand weet het! Maar wat maakt het uit… Hier is hoe je best van start gaat…

Ga met je tong lichtjes over de binnenkant van je partners onderlip. Beweeg eerst zachtjes en traag, om vervolgens het tempo en de druk iet te verhogen, als je merkt dat je partner goed reageert. Ga daarna met je tong dieper in de mond van je partner, tot je het topje van zijn of haar tong aanraakt. Gebruik lichtjes bewegingen en hou je tong in beweging. Als je niets met je tong doet, komt het vreemd over in de mond van je partner, en zal het kussen snel eindigen. Probeer sneller en iets wilder te zijn met je tong, als je partner positief reageert.

2.9 Doe een mix van alle technieken

Eénmaal je aan het tongzoenen bent moet je natuurlijk niet blijven tongzoenen. Wissen nu en dan af tussen verschillende technieken. Kus de ene keer hard en wild, om dan over te gaan in zachte en lieve kusjes. Hou het spannend. Door af te wisselen kan je partner namelijk niet voorspellen wat het volgende zal zijn. En dat gevoel van verrassen en spontaniteit tijdens het kussen is gewoon fantastisch.

2.10 Knabbel lichtjes op de lippen van je partner

Het gebruik van je tanden is geen essentieel onderdeel van het kussen. Maar meestal verwacht je partner zich hier niet aan, en dat verrast hem of haar opnieuw. Wat steeds belangrijk is tijdens het kussen. Hier enkele tips:

 • Bijt sowieso nooit te hard. Knabbel zachtjes op de lip, bijt er niet op.
 • Beweeg traag. Opnieuw, doe dit héél zachtjes zodat je geen stuk uit zijn of haar lip bijt.
 • Wanneer jullie lippen tegen elkaar zijn, zet je tanden dan voorzichtig op de onderlip van je partner, en trek ze héél lichtjes wat achteruit. Pauzeer dan even, en ga dan terug over op het kussen.
 • Doe dit niet te vaak. Het is leuk om dit eens naar boven te brengen tijdens het kussen. Het is iets occasioneel, het mag niet de hoofdattractie zijn van het kussen.
 • Wees erop voorbereid dat je partner zich terugtrekt. Niet iedereen vind dit leuk. Als je partner niet positief reageert, voel je niet aangevallen. Het is een kwestie van persoonlijke smaak en dus geen gebruik aan je kustechnieken.

2.11 Verhoog de intensiteit door af en toe te pauzeren

Trek je tijdens het kussen af en toe weg, om daarna even in de ogen van je partner te kijken. Fluister iets lief in zijn of haar oor, of zorg dat je even terug op adem komt. Deze momenten zullen het kussen zeker niet verstoren. Ze zorgen enkel dat het nog intiemer wordt. Het geeft je partner het gevoel dat je hem of haar als de perfecte persoon aanschouwt, en dat je dit niet gewoon doet om te kussen.

Deel 3: Je eerste kus

Je eerste kus

3.1 Kies een partner die je vertrouwt

Iemand die je vertrouwt kussen kan een groot deel van de angst van je eerste kus verlichten. Mocht jij beseffen dat je iemand voor het eerst zal kussen, dan zou je afwachten en begripvol zijn. Zo redeneert je partner ook.

Hou in gedachten dat een vreemde eerste kus niet het einde van een relatie (of van de wereld) betekent. Integendeel, die gedeelde ervaring zorgt voor nog meer intimiteit. Zolang je er zelf achteraf ook maar om kan lachen, is alles goed.

Onthoud dat iedereen ooit wel eens een eerste kus heeft gegeven. De kans is groot dat de meesten het vreemder vinden dan jij het zal vinden, ook al besef je dat zelf niet zozeer.

3.2 Breng je mond in gereedheid

Gebruik lippenstift of lipgloss, en poets je tanden en tong goed. Indien nodig kun je ook steeds muntjes of mondspray gebruiken om je mond extra te verfrissen. Wanneer je zelf weet dat je mond en lippen fris aanvoelen, is het een stuk gemakkelijker om vol vertrouwen je eerste kus te geven.

Dit gezegd zijnde, mag mondhygiëne ook geen obsessie worden. Meeste monden ‘proeven’ warm, tenzij je daarvoor ajuin of look gegeten hebt. Of als je net wakker bent, of als je net een sigaret gerookt hebt.

Het is zeker af te raden om te roken alvorens je gaat kussen. Zeker voor iemand die zelf niet rookt proef dit zeer wansmakelijk aan. Het is net alsof je je tong in een asbak stopt.

3.3 Ga niet overhaast te werk

Ga niet overhaast te werk! Je zult in je hele leven maar ene keer het moment van ‘een eerste kus’ beleven. Tenzij je natuurlijk beiden het gevoel hebt dat je nu meteen moet kussen, omdat de wereld anders zou vergaan. Het kan echter enorm opwindend en sensueel zijn om het wat speels op te bouwen, alvorens je gaat kussen. Terwijl je dat doet, hou de hele tijd oogcontact met elkaar.

3.4 Laat de andere persoon de leiding nemen (optioneel)

Ben je te nerveus en ken je de juiste technieken niet goed, laat je partner dan de leiding nemen in het kussen. Boots daarna gewoon na wat hij of zij doet, tot je jezelf comfortabel genoeg voelt om ook je eigen moves boven te halen. Als meisje is het natuurlijk altijd fijn als de jongen wat leidt. Maar als jongen moet je je niet schamen om niet meteen de leiding te nemen als je er nog niet echt veel ervaring in hebt. Een meisje heeft dat veel liever, dan te merken dat je veel ervaring hebt omdat je al 20 meisjes voor haar gekust hebt. Uiteindelijk worden jullie er beiden beter in, en zal iedere kus daarna alleen maar beter en beter worden.

3.5 Neem een paar berekende risico’s

Wanneer je je comfortabel voelt bij het kussen, neem dan gerust het risico om te kussen, alsook om je nieuwe technieken beter onder de knie te krijgen. Als je partner niet goed reageert, weet dan gewoon dat het jouw persoonlijke smaak was, en probeer iets anders.

Deel 4: Elkaar kussen na een date

Elkaar kussen na date - Kus op wang

4.1 Durf dicht bij elkaar te komen

De kans is groot dat er een afscheidskust komt, toch als je dat zelf ook wenst, en daarom is het beter tijdig naar elkaar te komen. Anders zal de afscheidskus er plots uit het niets komen, en dat kan je afremmen of de kus kan zodanig onverwacht zijn dat die op niets zal trekken.

Jongens, dit is vooral het moment waar jullie moeten uitpakken. Wanneer je je date afzet aan de deur en je haar naar de deur wandelt, of gelijk wanneer je afscheid gaat nemen, zorg dat je haar aanraakt! Je kunt je hand op haar schouder leggen, of je jas over haar schouders doen als ze van je auto naar de deur wandelt, … Hoe dan ook, zorg dat er enige vorm van aanraking is. Daarmee maak je je intenties meteen duidelijk en het geeft je een excuus om zeer dicht te staan bij haar.

4.2 Kijk naar de reactie van je date

Als je je date wil kussen of als je dichter komt, en je ziet dat je date zich wat wegtrekt om afstand te nemen, mag je niet overgaan tot een kus. Laat je hier niet leiden door je ego. Glimlach liever en bedank hem of haar voor de mooie dag/avond. Vertel dat je het zeer fijn vond en neem afscheid, eventueel met een kus op de wang. Het zou simpelweg kunnen zijn dat je date gewoon nog niet klaar is om te kussen.

4.3 Hou oogcontact

Oogcontact blijven houden terwijl je beiden voor elkaar staat is een universteel teken dat je elkaar wil kussen. Denk maar hoe het verloopt in iedere film, net voor ze elkaar kussen.

 • Als het oogcontact te lang duurt, neem dan even pauze, en ga daarna weer verder. Het is beter eens te pauzeren, dan als een freak onophoudend in de ogen van je date te blijven kijken. Een goede manier om oogcontact te pauzeren en de romantiek erin te houden is even naar de lippen van je date kijken.
 • Het kan misschien moeilijk zijn voor jou om je gevoelens zo duidelijk te maken. Maar door je date zo aan te tonen dat je interesse hebt, zal het kussen veel natuurlijk aanvoelen. Alsook zal het veel gemakkelijker zijn om te beginnen met kussen. Mocht je hem of haar uit het niets beginnen kussen, kan het vreemde taferelen opleveren.

4.4 Stop de conversatie

Wanneer mensen nerveus zijn, compenseren ze dat vaak door onophoudelijk te praten over wat dan ook, waardoor ze de ideale momenten om te kussen verstoren.

 • Je mag je date natuurlijk niet zomaar het zwijgen opleggen, maar dat hij of zij blijft doordraven is ook niet goed.
 • Laat de conversatie eindigen door je antwoorden vriendelijk maar kort te houden.
 • Eventueel kun je je date in de ogen kijken terwijl hij of zij maar blijft praten, en de conversatie stoppen door je vinger op je partners’ lippen te leggen. Maar dat moet je aanvoelen in hoeverre je dat kunt doen op dat moment.

4.5 Overweeg de kusbarrière te verbreken

Wanneer je je nog niet helemaal klaar voelt om je date op de lippen te kussen is dat uiteraard geen probleem. Je kunt eventueel je date een knuffel geven en een romantische kus op de wang geven.

 • Verwar dit niet met een kus die je aan familie of vrienden geeft. Dit is een kus waarmee je jouw intenties duidelijk moet maken. Een romantische kus moet je net naast haar lippen geven, of net naast haar oor. Hou je lippen iets langer dan normaal tegen haar, en zeg eventueel iets zeer lief. Zo geef je de persoon te kennen dat het geen normale kus is.

4.6 Hou het simpel

Wanneer het je eerste kus is met deze persoon, of als het je eerste date is, overdrijf dan zeker niet. Hou je lippen wat gespreid terwijl je haar kus, of sluit je lippen op elkaar (zie 4.2).

 • Weersta het gevoel om snel en hard te kussen of om te tongzoenen. Tenzij je de persoon al lang kent, en je al lang date. Anders kan het te vroeg zijn, en wie weet volgt er daardoor geen date meer.

4.7 Volg je date als die de leiding neemt

Hou goed in de gaten hoe je date reageert en beweegt tijdens het kussen. Als die dichter bij je gaat aanleunen of aan je lippen blijft hangen, kun je overgaan tot romantischer kussen. In het andere geval, stop zachtjes met kussen en trek je zachtjes terug. Glimlach en kijk lief in de ogen van je date.

Deel 5: Onromantisch kussen

Onromantisch kussen

5.1 Smakzoenen

Smakzoenen, dat is zo’n zoen die je van je familie krijgt, en die zo’n smakkend geluid maakt. Dit behoort niet door een romantische kus. Bij deze kus hou je je lippen op elkaar, en wanneer je de kus geeft, geef je die niet op de wang van de date, maar hou je jouw wang tegen de wang van je date, en geef je de kus eigenlijk in de lucht. Door je lippen op elkaar te houden, geef je aan dat je niet openstaat voor meer intimiteit. Bij een romantische kus hou je je lippen dus beter wat van elkaar.

5.2 Zorg dat je intenties duidelijk zijn

Als je merkt dat het te vroeg is om iemand echt duidelijk je intenties te tonen, door bijvoorbeeld een kus te geven net naar de oor of net naast de lippen van je daten, dan pak je het beter wat voorzichtiger aan. Voorzichtiger betekent niet dat je je intenties daarom niet duidelijk mag maken. Wat je hier best doet, is vooroverleunen langs een kant bij je partner, en zijdelings een kus op het midden van de wang geven.

 • Is dat nog steeds te gevaarlijk, leg dan gewoon je wang tegen die van je partner. En ga voor een luchtkus. Zorg dat je een licht kussend geluidje maakt (opgelet: geen smakzoen). Hou je wang iets langer dan normaal tegen die van je date. Daarna kun je je wegtrekken, glimlachen en in elkaars ogen kijken. Eventueel kun je dit nog eens herhalen op de andere wang van je date.

5.3 Hou het kort

Gebruik enkel de tijd die nodig is om je intenties duidelijk te maken wanneer je hem of haar op de lippen of wang kust. Overdrijf hier niet. Anders kan het verkeerdelijk geïnterpreteerd worden, dat je het bijvoorbeeld enkel doet voor je seksuele verlangens.

5.4 Kus uit respect

Kus uit en met respect voor je date. Niet zomaar om in bed te belanden. Dit kun je aantonen door je partner een kus op de hand te geven. Hierbij kun je de hand optillen van je partner, en dan een zachte kus geven.

Waar wacht je op? Waag snel je kans… Anders kom je misschien nooit te weten of hij/zij je wel graag ziet?

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…