Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom proteïnen ook voor jou zijn

Elise
3 min read

Wist je dat…

– je lichaam bestaat uit 17% proteïnen?

– proteïnen (of eiwitten) zorgen voor het onderhoud en de aanmaak van de cellen in je lichaam? Omdat cellen zich in je hele lichaam bevinden, zijn proteïnen dus essentieel voor elk lichaamsdeel, maar voornamelijk je botten, spieren en ligamenten hebben baat bij voldoende eiwitten.

– er goede en slechte proteïnen bestaan? De goede soort vind je vooral terug in dierlijke producten zoals eieren, vis en gevogelte. Ze zorgen ervoor dat je genoeg aminozuren krijgt om je lichaam te beschermen.

De werking van proteïnen in je lichaam

De cellen in je dunne darm nemen de aminozuren op en worden daarna omgezet in glucose of vet, of ze worden opnieuw vrijgegeven in de bloedbaan en dit genereert de energie die je nodig hebt om te functioneren. Dit betekent dat proteïnen niet echt opgenomen worden, maar steeds worden verwerkt door je metabolisme. 

Proteïnen helpen de cellen in je lichaam te herstellen, maar deze broodnodige voedingsstof doet nog meer voor je lichaam. Ze zorgen voor de aanmaak en regeling van hormonen, enzymen en houden je vochtniveau in balans. Enzymen zijn nodig om je metabolisme op gang te brengen en dus om je eten te verteren.

Te veel of te weinig proteïnen

Als je genoeg koolhydraten en vetten opneemt, zal je lichaam daaruit z’n energie halen. Als je aan de andere kant te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgt, dan zal er energie gehaald worden uit proteïnen, maar dit doet dan weer afbreuk aan de opbouw van je cellen. Eet je dan weer te veel eiwitten, dan kan dit zich omzetten in lichaamsvet.

Hoeveel proteïnen heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid proteïnen voor een volwassene is afhankelijk van persoon tot persoon : we rekenen ongeveer 0,8 gram per kilogram. Iemand die dus 60 kilogram weegt, heeft dus nood aan zo’n 48 gram eiwitten per dag. Vrouwen die zwanger zijn nemen beter 30 gram extra proteïnen op om de ontwikkeling van de baby te bevorderen.

Bronnen van proteïnen

Wat kan je nu het beste eten om genoeg eiwitten te eten op dagelijkse basis? Eiwitten komen voornamelijk voor in gevogelte, vis, melk, eieren en kaas.  Je vindt deze voedingsstof ook – maar in mindere mate – in groenten zoals kikkererwten, sojabonen en witte bonen.

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…