Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer ben je klaar voor een tweede kind?

Olivier
5 min read

Als je een kindje hebt, weet je als geen ander hoe je leven verandert als je moeder wordt. Het krijgen van een kind is heel leuk, mooi en bijzonder, maar is ook zeker pittig te noemen en al helemaal als het om het eerste kindje gaat. Heb je al een kind en wil je er eigenlijk nog een of meerdere kinderen bij? Dan is het belangrijk om de gezinsuitbreiding op het juiste moment plaats te laten vinden.

Op deze pagina lees je welke vragen je jezelf moet stellen om te bepalen of je klaar bent voor het krijgen van een tweede kindje. Kun je alle vragen met ‘ja’ beantwoorden en willen zowel jij als je man een kind erbij, dan kun je zonder enige zorgen proberen een nieuw kind te krijgen. Kun je nog geen ‘ja’ antwoorden op de drie vragen in dit artikel, dan is het beter om nog even te wachten met een tweede kindje.

Vraag 1: Heb je genoeg ruimte?

De eerste vraag is puur een praktische vraag, want heb je wel genoeg ruimte om nog een kind te krijgen? Als je één extra slaapkamer in huis hebt en deze slaapkamer op dit moment al een kinderkamer is voor jouw eerste kindje, betekent dit dat het tweede kind bij je partner en jou op de slaapkamer moet komen. Dit is niet erg, maar niet heel praktisch. Daar komt nog bij dat je niet alleen na moet denken over de slaapkamer van je kindje, maar ook na moet denken over de algemene ruimte die je in huis hebt. Je kunt niet altijd de deur uit om de kinderen uit te laten razen, wat betekent dat je met twee kinderen echt genoeg ruimte moet hebben in huis om ze lekker te laten ravotten en spelen.

Vraag 2: Is het gezin stabiel?

Als je net een kindje hebt gekregen, verandert er veel in het gezin. Je moet niet alleen rekening houden met een kleine baby in huis, maar ook de band met je partner kan erg veranderen. Zeker in het begin kan het lastig zijn om goed om te gaan met een nieuwe bewoner in huis en de veranderingen in de relaties die deze nieuwe bewoner met zich meebrengt. Het is dan ook niet zo gek als het gezin in de eerste maanden of zelfs in de eerste jaren van de geboorte van het eerste kind nog niet zo stabiel is en gewoon even moet wennen aan de situatie.

Experts raden aan om pas een tweede kind op de wereld te zetten als het gezin helemaal stabiel is. Dit betekent dat de relatie met je partner weer enigszins stabiel is, dat er een prettige sfeer heerst in huis en dat je echt kunt zeggen dat je een goede en stabiele leefomgeving kunt bieden aan jouw eerste en tweede kind.

Vraag 3: Is het financieel ook mogelijk?

Een kind kost gemiddeld 4500 euro per jaar. Een eerste kindje kost altijd meer geld dan een tweede kindje, omdat je bij de eerste zwangerschap alles nieuw moet kopen voor jouw kind. Krijg je nog een kind, dan kun je bepaalde spullen vaak nog wel een keer gebruiken en dit betekent dat je minder geld hoeft uit te geven bij de tweede zwangerschap. Toch blijft het zeker zo dat een kind veel geld kost en dat je dit geld ook echt moet kunnen missen als je voor de tweede keer zwanger wil worden.

Heb je niet zo veel geld omdat je de hoge kosten van de eerste zwangerschap nog te boven moet komen, dan is het beter om even te wachten met het nemen van een tweede kindje. Zit je in een financieel onstabiele situatie, bijvoorbeeld omdat je net je baan bent verloren of omdat je net nieuw werk hebt en nog in de proefperiode zit, dan is het ook beter om even te wachten met het nemen van een nieuw kind.

Wat in ieder geval verstandig is om te doen, is het maken van een financieel plan voor jouw tweede kindje. In dit plan zet je onder andere de volgende zaken:

  • Hoeveel verdien je samen?
  • Hoeveel heb je op de spaarrekening staan?
  • Hoeveel schulden heb je op dit moment?
  • Hoeveel kost een kind jaarlijks aan levensonderhoud?
  • Hoeveel spullen moet je nog kopen voor jouw tweede kind en wat zijn de totale kosten van deze spullen?

Krijg je meer duidelijkheid in jouw financiële situatie, dan kun je gemakkelijker bepalen of het nemen van een tweede kind op dit moment verstandig is. Kom je tot de conclusie dat je beter even kunt wachten, dan kun je wellicht een spaarplan starten om geld te sparen voor een tweede kind.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…