Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de beste periode om te skiën?

Olivier
4 min read

De beste periode om te skiën heeft natuurlijk veel te maken met de sneeuwzekerheid. Er zijn plekken in Europa waar je al vroeg in het voorjaar kan gaan skiën en ook in het naseizoen nog lang kan skiën. De beste periode is natuurlijk heel erg afhankelijk van de sneeuwval, maar niet alleen de sneeuw.

De beste periode is ook afhankelijk van de prijzen. Het hoogseizoen is vaak onbetaalbaar zowel de prijzen van de accommodaties als de skipassen en ski huur schieten ineens omhoog. Je kan dus het beste in een sneeuwzekere periode gaan skiën en natuurlijk in een periode waarin het betaalbaar is. Dit is natuurlijk allemaal per skigebied verschillend.

Het skiseizoen

Het skiseizoen loopt in Europa van eind november tot ongeveer aan de Pasen. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe lang er eigenlijk sneeuw ligt en wanneer de Pasen precies valt. Daarnaast kan de staat van de pistes per periode weer anders zijn. Het gebeurd weleens dat pas in januari de pistes van een goede kwaliteit zijn om te gaan skiën. Het voordeel van dichter op de Pasen skiën is dat het vaak wat warmer is, maar de sneeuw van slechte kwaliteit is.

Ga je eerder? De sneeuw is van een betere kwaliteit, maar de tempraturen zijn soms erg koud. De duurste periodes van het skiseizoen zijn natuurlijk de schoolvakanties met wel vaak de uitzondering de kerstvakantie. Lang niet overal ligt gegarandeerd sneeuw tijdens de kerstvakantie, waardoor het onzeker is of je kan skiën. Dit maakt een vakantie in deze periode nogal onzeker. Wil je goedkoop gaan skiën? Ga dan in januari met wel het risico dat de sneeuwcondities slecht zijn of er geen sneeuw is. 

Oostenrijk skiën

Officieel loopt het skiseizoen van eind november tot aan de Pasen. Alleen het is natuurlijk de vraag of de sneeuwcondities goed zijn dan. Als je zeker wil zijn van sneeuw dan is het slim om eens goed rond te kijken in de Alpen. Je hebt daar gebieden met de eeuwige sneeuw en hier heb je bijna altijd een sneeuwzekerheid. Als er geen sneeuw is dan kan dit vaak wel gemaakt worden met sneeuwkanonnen.

  • Kunertal is een vrij zeker sneeuwgebied. Het skigebied heeft namelijk een maximale hoogte van 3108 meter. Je kan hier vaak al in oktober skiën tot juni.
  • Mölltal is ook een sneeuwzeker gebied met en maximale hoogte van 3122 meter. Vanaf half september tot half mei kan je hier vaak skiën.
  • Pizztal is ook vrij sneeuwzeker met 3440 als maximale hoogte. Je kan hier vaak van eind september tot half mei skiën.

Zwitserland skiën

In Zwitserland is natuurlijk veel hoog gebergte te vinden. Dit betekent een grotere kans op sneeuwzekerheid. Het is een aanrader om hier buiten het hoogseizoen te gaan omdat skiën dan echt alleen voor de rijke is weggelegd. Buiten de skipistes is hier ook veel buiten het skiën om te doen.

  • Saas Fee is vrij sneeuwzeker met een maximale hoogte van 3600 meter. Je kan hier soms eind juli al skiën tot half april.
  • De Engelberg is ook vrij sneeuwzeker met een maximale hoogte van 3020 meter. Skiën kan hier van 25 oktober tot 31 mei.

Frankrijk skiën

Frankrijk is lang niet altijd sneeuwzeker, maar er zijn zeker wel mooie gebieden te vinden. De grootste kans op een mooie piste vol sneeuw is februari. 

  • Val Thorens is een mooi skigebied dat redelijk sneeuwzeker is van 22 november tot half mei. Met hoogtes van 3230 meter is het hier redelijk hoog.
  • Les 2 Alpes is één van de grootste sneeuwzekere gletsje skigebieden. Met een maximale hoogte van 3600 meter is de piste vaak al vanaf eind november tot eind april geopend. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…