Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doet zonlicht nu precies met je gezondheid?

Camille
4 min read

Zonlicht voelt heerlijk aan. We worden er vrolijk van en je krijgt er een mooi tintje van. Maar niet alle effecten van zonlicht zijn positief. Wil jij weten wat zonlicht nu precies doet met je gezondheid? Je leest het in dit artikel.

De gezondheidsvoordelen van zonlicht

Er wordt zo vaak gewaarschuwd voor de gevaren van te veel zonlicht, dat je bijna zou vergeten dat zonlicht ook gezondheidsvoordelen heeft.

1.De aanmaak van vitamine D

Zodra de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Dit is erg belangrijk, omdat ons eetpatroon niet voldoende vitamine D bevat. We hebben de zon hiervoor dus hard nodig. Vitamine D is goed voor sterke botten en tanden, speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de weerstand en is belangrijk bij het voorkomen van botontkalking. Vitamine D verkleint het risico op botbreuken bij oudere vrouwen. Mogelijk verkleint vitamine D ook de kans op bepaalde vormen van kanker.

2. Geluksgevoel

Voel jij je ook een stuk opgewekter als de zon schijnt? Dit komt doordat de zon ervoor zorgt dat je meer endorfine aanmaakt, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.  Dit is een hormoon dat voor een positieve stemming zorgt. Endorfine stimuleert tevens je schild-en pijnappelklieren waardoor je meer energie krijgt en je je ontspannen voelt.

3. Afvallen

Het is je misschien al eens opgevallen dat je een stuk minder trek hebt op zomerse dagen. Ook dit heeft met je hormonen te maken. De zon stimuleert namelijk de aanmaak van leptine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je jezelf verzadigd voelt.

4. Betere nachtrust

Door overdag te genieten van het zonlicht, slaap je ’s nachts beter. Het wordt misschien een beetje eentonig, maar ook dit heeft te maken met je hormonen. Zonlicht verbetert de aanmaak van melatonine. Dit hormoon heb je nodig om goed te kunnen slapen.

De gezondheidsnadelen van zonlicht

Helaas kan de zon ook schadelijk voor ons zijn en dan met name voor onze huid.

1.Te veel zon veroorzaakt kanker

De gevaren van de zon wordt nog altijd onderschat. Toch is huidkanker de één na meest voorkomende kanker. Meestal is huidkanker een gevolg van UV-straling. Eerst beschadigt teveel UV-straling de huidcellen (verbranding). Huidkanker kan jaren later het gevolg zijn.
Er zijn 3 vormen van huidkanker:

• Basaalcelcarcinoom: de minst kwaadaardige soort huidkanker. Komt vooral voor in het gezicht. Dit is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Het zaait zelden uit.

• Plaveiselcelcarcinoom: Komt vooral voor op plaatsen die veel blootstaan aan zonlicht, zoals het gezicht en de bovenkant van de handen. Is kwaadaardiger dan basaalcelcarninoorm en kan uitzaaien als er niet tijdig wordt ingegrepen.

• Melanoom:De meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Is de meest kwaadaardige vorm van de drie genoemde vormen van huidkanker. Soms treden al vroeg uitzaaiingen op.

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. De celdeling bij kinderen gaat daarom sneller. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om de (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

2. Huidveroudering

Wil jij voorkomen dat je rimpels of een stuggere huid krijgt? Dan is een goede zonnebrandcrème veel belangrijker dan alle speciale anti-rimpelcrèmes. De zon is namelijk huidverouderaar nummer 1. Het zorgt ervoor dat je eerder en meer rimpels krijgt en draagt bij aan het ontstaan van pigmentvlekken. Een bruin tintje ziet er nu dus mooi uit, maar op de lange termijn wordt je huid er niet mooier van.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…