Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat moet je doen als de Uitgerekende Datum voorbij is?

Olivier
5 min read

Als je een uitgerekende datum krijgt van de dokter, ga je er wel een beetje vanuit dat je op of in ieder geval rond deze datum zal bevallen. Gaat de uitgerekende datum voorbij, dan kan dit een teleurstelling zijn voor een vrouw. Zeker als je al helemaal klaar bent voor jouw kind of als je de zwangerschap echt zat bent, is het vervelend als je nog steeds niet bevallen bent op je uitgerekende datum.

Hoewel er altijd een uitgerekende datum wordt gegeven, komt het maar zelden voor dat je inderdaad bevalt op de uitgerekende datum. Dit komt omdat het lastig te voorspellen is voor de dokter wanneer je precies gaat bevallen, maar ook omdat iedere zwangerschap anders is. Sommige vrouwen halen de uitgerekende datum niet en bevallen eerder, terwijl andere vrouwen juist na de uitgerekende datum bevallen.

Ben jij over de uitgerekende datum heen en ben je benieuwd wat je kunt doen om jouw zwangerschap op te wekken? Gebruik dan de tips in dit artikel om jouw kindje mogelijk sneller de baarmoeder uit te krijgen.

Tip 1: vrij met je partner

Vrijen is niet alleen de sleutel tot de bevruchting, maar kan ook de sleutel zijn tot de bevalling. Het helpt niet bij iedereen, maar sommige vrouwen hebben hun zwangerschap op kunnen wekken door met hun partner te vrijen. In sperma zit namelijk prostaglandine: een hormoon dat de baarmoedermond verzacht en de bevalling een beetje kan stimuleren. Daarnaast is het ook goed om zelf een orgasme te krijgen, want in dit geval trekken de spieren van de baarmoeder samen en dit kan voor weeën zorgen.

Tip 2: stimuleer de tepels

Door de tepels te stimuleren, komt er oxytocine vrij in het lichaam. Dit is een hormoon dat voor weeën zorgt en de bevalling op gang kan brengen. Overigens moet je wel langer de tepels stimuleren om het hormoon vrij te laten komen, namelijk tien tot vijftien minuten. Stimuleer je de tepels korter, dan komt het hormoon nog niet vrij en heb je niet zo veel aan de stimulatie.

Tip 3: bezoek een acupuncturist

Er zijn bepaalde acupunctuurpunten of drukpunten, voornamelijk op de voeten, die de bevalling kunnen stimuleren. Door de drukpunten te laten behandelen door een acupuncturist, kun je de bevalling mogelijk op gang brengen. Vind je het idee van naalden in je voeten niet zo prettig? Dan kun je ook een voetreflexzone specialist bezoeken om de drukpunten op een andere manier te laten behandelen.

Tip 4: vergeet je zorgen en angsten

Bij sommige vrouwen wordt de bevalling tegengehouden als natuurlijke reactie van het lichaam, simpelweg omdat de vrouw door zorgen en angsten nog niet helemaal klaar is voor de geboorte van het kind. Je kunt dit verhelpen door ‘de weg vrij te maken’ van zorgen en angsten. Praat jezelf moed in, geef jezelf positieve gedachten en probeer de zorgen en angsten uit je hoofd te zetten en wie weet komt jouw kind plotseling wel ter wereld.

Tip 5: ontspan

Zoals al eerder vermeld, kunnen spanningen en stress ervoor zorgen dat de bevalling nog even op zich laat wachten. Om te ontspannen, is het belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen. Dit kun je doen door onder andere:

  • Een boek te lezen
  • Een bad te nemen
  • Een filmpje te kijken
  • Lekker te koken
  • Te mediteren
  • Even een dutje te doen

Heb je een hobby waar je erg rustig van wordt, dan kun je jouw favoriete hobby uitoefenen om even goed te ontspannen en de bevalling op deze manier op te wekken.

Over de uitgerekende datum heen? Raak niet in paniek!

Het is helemaal niet erg als je over de uitgerekende datum heen komt en nog steeds niet bevallen bent. Zoals al eerder vermeld, is het erg normaal dat het kindje nog geen zin heeft om uit de warme baarmoeder te komen op de voorspelde datum van de dokter. Het komt regelmatig voor dat vrouwen later bevallen dan de datum die door de dokter gegeven is, dus raak vooral niet in paniek als er niets gebeurt. Raak je wel in paniek, dan wordt de bevalling juist verhinderd door jouw angsten, stress en spanningen en duurt het nog langer voor je kunt bevallen.

Blijf in ieder geval goed onder controle van de gynaecoloog en probeer bovenstaande tips om de bevalling op te wekken. Duurt het echt te lang, dan kan de bevalling altijd kunstmatig opgewekt worden door de arts.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…