Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen een zonverbrande huid?

Camille
3 min read

Voor een zonverbrande huid geldt, net zoals voor een heleboel andere zaken, voorkomen is beter dan genezen. De meeste mensen zijn zich er dan ook van bewust dat ze zich met een goede zonnebrandcrème in dienen te smeren om klachten te voorkomen. Maar wanneer je toch te maken hebt met een zonverbranding dan is de juiste remedie essentieel om de klachten zo beperkt mogelijk te houden.

1. Ongemerkt

In de regel ontwikkelt zonnebrand zich ongemerkt. De kans is dus groot dat je, ondanks het in gang gezette verbrandingsproces van de huid, je toch nog een poosje in de zon blijft zitten. Pas als het te laat is, ontdekt je dat je huid rood is verkleurd en pijnlijk aanvoelt. In ernstige gevallen ontstaan er zelfs blaren op je huid.

2. Remedies

Het nemen van een lauwe douche, zonder zeep of andere producten die je huid extra kunnen irriteren, biedt vaak al verlichting, maar je kunt de aangedane huid ook met verkoelende kompressen behandelen. Een zonverbrande huid die nat is geworden dien je af te deppen, in plaats van droog te wrijven, met een zachte handdoek.

3. Voorkom irritatie

Het scheren of ontharen van een zonverbrande huid is zeker niet aan te bevelen. Hierdoor zal je huid namelijk extra geïrriteerd worden. Wanneer je een vochtinbrengende crème (zoals aloë vera) op je huid wilt aanbrengen dan is het bovendien belangrijk dat deze geen parfum of andere agressieve stoffen bevat.

4. Blaren

Als er zich blaren op je huid hebben gevormd dan kun je deze afdekken met een steriel gaasje om ontstekingen tegen te gaan. Wanneer je naast de blaren ook last krijgt van andere klachten, zoals hoofdpijn, koorts, verwardheid en/of misselijkheid, dan moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

5. Melk

Week een doek in melk en leg de natte doek vervolgens op de verbrande huid. Jeuk en pijn zullen meteen verminderen.

6. Water

Drink veel water. De hitte van de verbrande huid onttrekt immers veel vocht uit de huid. Dit moet aangevuld worden. Vermijd koffie en alcohol want hierdoor dehydrateer je nog meer.

7. Azijn

Wat onorthodox, maar een onderdompeling in een azijnbad zou de huid goed afkoelen!

8. Yoghurt, kurkuma en gerst

Meng de ingrediënten yoghurt, kurkuma en gerst en breng de zelfgemaakte zalf aan op de verbrande huid.

Voor deze huismiddeltjes bestaat geen echte wetenschappelijke basis, wel kunnen ze snel en tijdelijk de huid afkoelen. Het is natuurlijk aan te raden veelvuldig de verbrande huid in te smeren met een goede, zachte en verzorgende aftersun of bodylotion.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…