Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wist je dit al over margarine?

Camille
3 min read

Margarine is een product dat al jaren bestaat en met veel zorg gemaakt wordt van eenvoudige ingrediënten. De eerste margarine bestond uit dierlijke vetten, maar tegenwoordig is margarine een van de gezondste voedingsmiddel die je kan krijgen omdat het op plantaardige basis gefabriceerd wordt. Toch bestaat er hier nog veel onduidelijkheid over

Vetten en vitamines

Je weet wellicht al dat ook vet thuis hoort in een evenwichtig voedingspatroon. Vet geeft ons lichaam energie. Maar het ene vet is het andere niet. Je hebt goede ‘onverzadigde’ en slechte ‘verzadigde’ vetten. Verzadigde vetten zijn niet goed voor je gezondheid en kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

Daarom is het belangrijk om verzadigde vetten te vermijden en deze te vervangen door onverzadigde vetten.  Dat kan bv. door Becel te gebruiken op je brood en bij het koken. De plantaardige oliën in Becel bevatten omega 3 en 6 . Deze essentiële vetzuren komen van nature ook voor in bijvoorbeeld noten en zijn goed voor je hart

Plantaardige olie

Margarine wordt uit plantaardige oliën gemaakt zoals zonnebloemen, maïs, koolzaad of palmvruchten. Omdat olie het basismiddel is, komen er veel gezonde voedingsstoffen in voor zoals vitamine E. Ook vitamine A en D worden toegevoegd tijdens het proces. Tegenwoordig vind je margarines met extra plantensterolen om je cholesterol in bedwang te houden. Plantensterolen zijn goede, onverzadigde vetzuren die je voordelig zijn voor je bloedsomploop.

Margarine versus boter

Gewone (room)boter bevat dan weer veel verzadigde vetten die slecht zijn voor je bloedsomloop. 100 gram boter bevat wel 51 gram verzadigd vet. De vijand van je hart en bloedvaten dus. Roomboter bevat ook veel minder vitamine D dan margarine. Boter wordt vooral gemaakt van dierlijke vetten (uit het vet van dieren, zoals koeien, kippen en wild) dus is dit niet geschikt voor wie een vegetarische levensstijl heeft.

Sowieso is plantaardig voedsel gezonder en dit geldt ook voor smeervetten. Je haalt dus beter je vetten uit vette vis, plantaardige olie en noten. Deze vetten heeft je lichaam nodig om energie te produceren zodat jij de dag kan doorkomen.

Koken met margarine?

Ook margarine kan gebruikt worden om te bakken en braden, zonder de extra vetten van gewone bakboter. Andere vetten die onder de noemer onverzadigde vetten vallen zijn olijf-, vis- en lijnzaadolie. Niet alleen zijn deze vetten gezond om mee te bakken, ze bevatten extra omega 3 en 6 die ook essentieel zijn voor je lichaam. Tip: verkies Becel margarine boven de olijf-, vis- of lijnzaadolie, want deze bevat 3 X meer omega 3.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…