scrollTop top

Zo houd je je vagina gezond

Zo houd je je vagina gezond

Er bestaan tegenwoordig allerlei crèmes en sprays om het gezond en fris te houden daar beneden. Maar niets is minder waar. Je verzorgt je vagina het beste door je daar alleen met water te wassen. Als je zeep of een ander reinigingsmiddel gebruikt, loop je grote kans dat je de pH (zuurgraad) verstoort en dat kan irritatie opleveren. Normaal gesproken reinigt de vagina zichzelf en is extra wassen met allerlei middeltjes niet nodig. Wel wordt geadviseerd om nadat je gemeenschap hebt gehad even naar het toilet te gaan om een plas te doen. Dit zorgt ervoor dat mogelijke bacteriën.

Goede hygiëne tijdens de menstruatie

Wanneer je ongesteld bent is je vagina extra gevoelig voor infecties. Door het menstruatievocht dat wordt afgevoerd kan er gemakkelijk irritatie ontstaan. Het is daarom belangrijk om de hygiëneregels tijdens deze dagen goed in acht te nemen. Verwissel je maandverband of tampon regelmatig en reinig je vagina met water. Gebruik ook tijdens deze dagen geen douchegel of andere scherp geparfumeerde middelen om je vagina te reinigen.

Schimmelinfectie

Sommige vrouwen zijn er gevoeliger voor dan anderen, maar bijna iedere vrouw loopt minstens een keer in haar leven een vaginale schimmelinfectie op. Tegenwoordig zijn er middeltjes bij de drogist verkrijgbaar die helpen tegen een schimmelinfectie. Maar je kunt ook naar de huisarts gaan die je een antibioticakuur kan voorschrijven. Voor je huisarts is deze kwaal net zo gewoon als een ingegroeide teennagel, dus je hoeft je er niet voor te schamen. Het is echt beter om er iets aan te doen dan ermee te blijven rondlopen. Je gaat er namelijk onaangenaam van ruiken en d til je natuurlijk al helemaal niet. Zorg ook als je een infectie hebt voor goede vaginale hygiëne en de klachten zullen snel weer verdwijnen als je de voorgeschreven medicijnen volgens voorschrift gebruikt.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!