Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwangerschapsdementie: feit of fabel?

5 min read

FEIT. Niet meer weten waar je je auto geparkeerd hebt, voortdurend afspraken vergeten en je niet herinneren waar je bepaalde dingen gelaten hebt… Heb je al kinderen, of ben je in verwachting van je eerste kindje? Dan zijn zo’n scenario’s je waarschijnlijk niet vreemd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vier op de vijf zwangere vrouwen kampen met zwangerschapsdementie. Alle feiten over dit vervelende kwaaltje lees je in onderstaand artikel.

Wat is zwangerschapsdementie?

Zwangerschapsdementie bestaat dus wel degelijk. Een echte vorm van dementie is het niet. Het is gewoon verstrooidheid en vergeetachtigheid die toeneemt naarmate de zwangerschap vordert. Panikeer niet: zwangerschapsdementie verdwijnt even snel als het de kop opsteekt. Maar je hebt dus wel negen maanden een geldige reden om zaken te vergeten. Geniet ervan!

Hoe wordt zwangerschapsdementie veroorzaakt?

Er liggen verschillende veranderingen, waaraan het lichaam nog moet wennen, aan de basis van zwangerschapsdementie.

Hormonale verandering

Tijdens de zwangerschap maak je plots enorme dosissen oxytocine aan, een hormoon dat het geheugen vertroebelt. Deze hormonale verandering mag dan wel vergeetachtigheid in de hand werken, het zorgt er ook voor dat je de pijn van de bevalling nadien snel vergeet. Zonder oxytocine zouden veel vrouwen geen tweede of derde kindje meer willen. We mogen het hormoon dus dankbaar zijn.

Slaaptekort

Die hormonale verandering in combinatie met een groeiende buik en een actieve baby, zorgen ervoor dat je moeilijker de slaap kunt vatten. Een tekort aan slaap tast je geheugen en concentratievermogen onvermijdelijk aan. Een avondwandeling of een glas warme melk voor het slapengaan kunnen je slaapkwaliteit ten goede komen.

Minder omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die je opneemt uit vette vis zoals sardines, zalm, haring etc. Dit type vetzuren, die passen in een gezond voedingspatroon, zorgen ervoor dat er stofjes in en uit de hersencellen kunnen waardoor je je kunt focussen op bepaalde zaken.

Het lichaam van zwangere vrouwen neemt een groot deel van de voorraad omega 3-vetzuren in beslag om het zenuwstelsel van de baby te ontwikkelen. Hierdoor loopt de stofwisseling in de hersencellen minder vlot, met verstrooidheid en concentratieproblemen tot gevolg.

Nieuwe focus

De laatste en belangrijkste verandering is dat er voor de aanstaande ouders binnenkort een nieuwe periode aanbreekt. Een zwangerschap brengt verwondering, spanning en een heleboel vragen met zich mee waardoor je je focust op je nieuwe rol: je wordt binnenkort moeder. Het is dan ook niet abnormaal dat je gedachten vaak afdwalen als je met je hoofd in de wolken zit.

Geheugensteuntje nodig?

Dat je even niet meer weet waar je je sleutels gelaten hebt, is geen ramp. Maar bepaalde zaken vergeet je maar beter niet. Vroeg je bijvoorbeeld al je startbedrag of kraamgeld aan bij het kinderbijslagfonds? Indien dat niet het geval is, dan kan je eenvoudig je startbedrag of kraamgeld aanvragen bij Parentia. Je kunt deze geboortepremie al vanaf twee maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen. Je kunt er ook terecht voor andere vragen over gezinsadministratie, want ook na de geboorte moeten er nog paperassen in orde gebracht worden.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…