Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 redenen om pecannoten te eten

Camille
4 min read

De pecannoot is het zoete broertje van de walnoot. Heerlijk door baksels of gewoon zo als tussendoortje. Deze noot is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Wil jij weten wat pecannoten zo gezond maakt? Lees dan snel verder. Wij hebben 5 redenen om pecannoten te eten voor je op een rij gezet.

1: Geweldige bron van antioxidanten

Net zoals veel andere noten, zijn pecannoten rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden. Ze gaan namelijk oxidatieve stress tegen en daar krijgen we nogal wat mee te maken door onze levensstijl en ons eetpatroon. Door oxidatieve stress voel je jezelf minder fit, functioneert je lichaam minder goed en wordt het risico op allerlei ziektes groter. Pecannoten en andere antioxidantrijke voeding helpen om deze schade te beperken.

2: Rijk aan magnesium

Pecannoten zijn rijk aan magnesium. Dit is een mineraal waar we steeds meer over horen. Dat is geheel terecht: veel mensen hebben een magnesiumtekort, terwijl dit mineraal cruciaal is voor je gezondheid. Een tekort aan magnesium kan onder andere leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, stress en hartkloppingen.

3: Ontstekingsremmend

Pecannoten dragen bij aan het voorkomen van ontstekingen. Dat is belangrijker dan je wellicht denkt.

Bij ontstekingen moet je namelijk niet alleen denken aan duidelijk zichtbare ontstekingen, zoals bij een wondje, maar ook aan ontstekingen binnenin je lichaam. Deze ontstekingen worden vaak niet opgemerkt, maar kunnen er wel voor zorgen dat je jezelf niet optimaal fit voelt en dat je kwetsbaarder wordt voor ziektes. De ontstekingsremmende werking van pecannoten is deels te danken aan de antioxidanten die erin zitten, maar ook het mineraal koper speelt een rol. Dankzij hun ontstekingsremmende effect, kunnen pecannoten ook helpen om artritisklachten te verminderen.

4: Lager LDL cholesterol

Je LDL cholesterol is de ‘slechte’ cholesterol, de cholesterol die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het eten van pecannoten helpt om dit cholesterol te verlagen. Daardoor wordt het risico op hart- en vaataandoeningen kleiner. Andere noten die hierbij helpen zijn walnoten en pistachenootjes.

5: Afvallen zonder honger

Vroeger werd gedacht dat je dik werd van vette voeding, tegenwoordig weten we dat gezonde vetten je juist kunnen helpen bij het afvallen. Ook de vetten uit pecannoten en andere noten helpen je hierbij. Ze remmen het hongerhormoon ghreline af en zorgen voor een verzadigd gevoel. Hierdoor zeg je makkelijker ‘nee’ tegen ongezonde snacks.

Ook dragen de gezonde vetten uit pecannoten bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je minder snel vet opslaat en dat je makkelijker vet verbrandt. Pecannoten zijn koolhydraatarm en geschikt voor mensen met diabetes type 2.

Pecannoten: lekker en gezond

Zoals je hebt kunnen lezen zijn pecannoten een goede bron van magnesium en antioxidanten. Ze helpen onder andere bij het beperken van oxidatieve stress, het gezond houden van je cholesterolwaardes en het afremmen van ontstekingen. Je kan dus heerlijk genieten van deze zoete noten zonder enig schuldgevoel. Noten bevatten natuurlijk wel veel calorieën, dus houd de porties in de gaten als je niet wilt aankomen. Een handje noten per dag is een prima richtlijn.

Bronnen: Ella Haddad, Pera Jambazian, Martina Karunia, Jay Tanzman, Joan Sabaté, Nutrition Research, 2006. Hudthagosol C, Haddad EH, McCarthy K, Wang P, Oda K, Sabaté J, The Journal of Nutrition, 2011. Morgan WA, Clayshulte BJ, J Am Diet Assoc, 2000. Damasceno NR, Sala-Vila A, Cofán M, Pérez-Heras AM, Fitó M, Ruiz-Gutiérrez V, Martínez-González MÁ, Corella D, Arós F, Estruch R, Ros E, Atherosclerosis, 2013. Sze Yen Tan, Jaapna Dhillon, Richard D Mattes, Am J Clin Nutr, 2014.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…