Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

50% minder zin in zoet: resultaten testpanel met Bio-Chromium

7 min read

Even terug gingen we op zoek naar lezers met een sterke drang naar zoet. Geïnteresseerde lezeressen kregen de kans om Bio-Chromium van Pharma Nord te testen.

Chromium of chroom is een voedingsstof die nodig is voor het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel. Een tekort aan chroom kan een uitgesproken drang naar zoet veroorzaken: in de vorm van een drang naar ‘snelle suikers’ zoals frisdranken, snoep, chocolade etc..

In geval van een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon krijgen we voldoende chroom binnen. Als we echter te vaak en te veel suiker eten:

 • Stijgt de behoefte aan chroom
 • Daalt de aanbreng en inname aan chroom omdat net geraffineerde, gesuikerde voedingsmiddelen weinig chroom bevatten

Een chroom-voedingssupplement is in dat geval nuttig om de tekorten terug aan te vullen en opnieuw een stabiele bloedsuikerspiegel te bereiken.

Maar is dat ook wat de deelnemers aan ons testpanel met Bio-Chromium ervaarden? Wij zetten de belangrijkste resultaten van ons testpanel op een rij!

Opzet van het testpanel

In dit testpanel testten 30 personen 40 dagen lang Bio-Chromium van Pharma Nord. Het ging om vrouwen tussen 25 en 55 jaar met een BMI (Body Mass Index) tot 32. Ze hadden allemaal een uitgesproken drang naar zoet. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, werden uitgesloten. De testpersonen verkeerden allemaal in goede gezondheid.

Er werd geadviseerd om 1 tablet Bio-Chromium te nemen per dag, bij voorkeur bij de maaltijd die de suikerdrang voorafging. Zo’n tablet bevat 100 mcg chroom, uit chroom verrijkte gist (ChromoPrecise®). Dat is meteen ook de enige 100% natuurlijke organische chroombron erkend en toegelaten door de EU.

De meeste testers volgden dit advies, met uitzondering van een aantal mensen die de eerste 7 tot 10 dagen 2 tabletten per dag namen omdat ze de hele dag door zin in zoet hadden.

In het advies werd eveneens de nadruk gelegd op de combinatie met een aangepast voedingspatroon (minder suikerrijke voeding) om sneller een goed resultaat te krijgen.

 • Daarom werden verschillende gezonde voedingstips en  voorbeelden van suikervrije recepten meegegeven.
 • Een diëtiste nam ook met alle testers contact op om de nodige vragen te beantwoorden persoonlijk voedingsadvies te geven.

Uiteindelijk werd er tijdens het testpanel driemaal gepolst naar de intensiteit van de drang naar zoet, maar ook naar vermoeidheid, concentratieverlies en humeurigheid:

 • Bij aanvang
 • Na 20 dagen gebruik Bio-Chromium
 • Na 40 dagen gebruik Bio-Chromium

De resultaten

Op drie momenten moesten de testpersonen zichzelf een score geven op vlak van verschillende factoren:

 • Drang naar zoet
 • Vermoeidheid en/of concentratieverlies
 • Humeurigheid

De score ging van 1 tot en met 10, waarbij 1 de laagst mogelijke score (bv. zeer weinig zin in zoet) was en 10 de hoogst mogelijke score (bv. zeer grote zin in zoet).

Positieve evoluties

Na de testperiode van 40 dagen werden dan ook volgende evoluties duidelijk:

 • De drang naar zoet evolueerde van gemiddeld 8,42 naar 3,90. Een positieve evolutie van 53,68%.
 • De vermoeidheid en/of concentratieverlies evolueerde gemiddeld positief van 7,07 naar 4,90. Een procentuele daling van 30,69%.
 • De prikkelbaarheid evolueerde gemiddeld positief van 6,21 naar 3,97. Dat betekent een daling met 36,07%.

Uit deze resultaten blijkt dan ook dat een aanvulling met Bio-Chromium de drang naar zoet inderdaad kan inperken. Op die manier worden ook grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dus ook vervelende symptomen zoals vermoeidheid, concentratieverlies en prikkelbaarheid voorkomen.

En wat met gewichtsverlies?

Als een aanvulling met chroom zoals Bio-Chromium de suikerdrang kan verminderen, kan het dan ook helpen bij het afvallen?

Ja en nee. Bio-Chromium geeft geen rechtstreeks gewichtsverlies, maar het help wel de zin naar suiker tussen de maaltijden te beheersen, waardoor een onevenwichtige voeding, die anders leidt tot gewichtstoename, makkelijker kan vermeden worden. 

Tijdens het testpanel wogen de deelneemsters bij aanvang gemiddeld 71,04 kg. Na 40 dagen was dat gemiddeld 70,02 kg. Dat komt neer op een gemiddeld gewichtsverlies van 1,02 kg. Het hoogste gewichtsverlies dat genoteerd werd was -2,40 kg.

Natuurlijk is de tijd die nodig is om resultaat te zien op vlak van lichaamsgewicht erg afhankelijk van persoon tot persoon. Dat hangt uiteraard af van diverse factoren zoals:

 • Startgewicht
 • Voedingsplan
 • Tijdsduur
 • Beweging

Hoeveel tijd nodig om tekort aan te vullen?

Bio-Chromium dient gebruikt te worden zolang als nodig is. Over het algemeen wordt een periode van 4 tot 6 maanden aangeraden om volledig komaf te maken met een ernstige drang naar zoet.

Verschillende testpersonen waren van plan om Bio-Chromium verder te blijven nemen na de testperiode van 40 dagen.

Het permanente gebruik van Bio-Chromium is vooral aangeraden bij personen met een eenzijdige voedingskeuze met een voorkeur voor suikerrijke voedingsmiddelen en/of als aanvulling op het voedingsadvies bij diabetes type 2 patiënten.

Conclusie

Na 40 dagen waren verschillende positieve evoluties merkbaar.

 • Zowel de suikerdrang als de daarmee gelinkte klachten zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid van de testpersonen namen af (respectievelijk procentuele dalingen van 53,68%, 30,69% en 36,07%).
 • Er werd ook een gemiddeld gewichtsverlies van 1,02 kg geregistreerd, ook al was gewichtsafname niet het belangrijkst beoogde resultaat.
 • Verschillende testpersonen waren van plan om Bio-Chromium verder te blijven nemen na de testperiode van 40 dagen.

Zelf zin gekregen om Bio-Chromium uit te proberen? Luister dan steeds goed naar je lichaam en gun het de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. En bedenk vooral: van een leven met minder suiker, word je een gelukkigere eter!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…