Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aandacht voor groeiende kindervoeten

Camille
4 min read

Het is essentieel om de juiste schoenen te kiezen voor je kind. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel erg belangrijk in de verdere groeiontwikkeling van je kind. Als kinderen niet de geschikte schoenen dragen, dan kan dat op latere leeftijd leiden tot diverse voetproblemen.

De eerste stapjes van een baby zijn een belangrijke mijlpaal in hun leven. Maar wat is nu eigenlijk het beste voor je kind om rond te wandelen? Op z’n blote voetjes? Met aangepaste schoenen? Is het normaal dat je kind op de tenen loopt, i.p.v. op de ganse voet? Is het noodzakelijk dat er een zooltje gelegd wordt in de schoenen van je kind? Zijn sportschoenen gezond? Wij gingen in dialoog met een  podoloog!

Hoe laat je een baby z’n eerste stapjes zetten?

Grootmoeders zeiden vroeger wel vaker dat je je baby het best laat lopen met stevige schoenen aan. Dit is dus een fabeltje, want je kunt je kind het best op zijn blote voetjes of met antislipkousjes  laten lopen. Ongeacht hun leeftijd. Daarnaast kan het voor buiten wel interessanter zijn om de voeten goed te beschermen in een schoen die voldoende flexibiliteit heeft. Let hierbij wel op dat ze niet te stijf zijn.

Schoenen zijn pas echt nodig als je kind buiten gaat lopen. Over het algemeen wordt de leeftijd van 4 jaar aangegeven om over te schakelen naar stevige schoenen. Kies schoenen met een goede pasvorm. Zowel te kleine, maar ook te grote schoenen kunnen heel wat voetproblemen veroorzaken. Goede schoenen zijn belangrijk voor de houding van je kind. Laat je daarom adviseren in een schoenwinkel met de nodige ervaring in kinderschoenen.

Is het normaal dat kindjes op hun tenen lopen?

Meestal is er een oorzaak waarom kinderen op hun tenen lopen in plaats van op de ganse voet. Bij veel kindjes is dit een ‘slechte gewoonte’ die gerust verbaal gecorrigeerd kan worden door de ouders of mensen in de omgeving. Vanaf 4 jaar zou een kind, in normale omstandigheden, dit gedrag nauwelijks mogen vertonen. Indien dit wel het geval is, raadpleeg je het best een arts.

Moet er een extra zool in kinderschoen voorzien worden?

Voor het kiezen van een kinderschoen wordt er vaak de raad meegeven om een zooltje in de schoenen te plaatsen zodat ze beter aansluiten. Maar eigenlijk is het niet de bedoeling om extra vulling te voorzien om op die manier de kinderschoen kleiner te doen aanvoelen. Je kan wel een extra zooltje gebruiken om extra volume te creëren aan de voet wanneer je kind zeer smalle of fijne voetjes heeft. Probeer af en toe ook eens een ander model van schoen om te kijken of een bepaalde schoen niet beter aansluit bij de pasvorm van de kindervoet.

Momenteel zijn basket/sportschoenen in de mode bij kids. Is dit wel gezond?

Het is altijd goed om regelmatig eens van schoenen af te wisselen. Hierbij kan het interessant zijn om bijvoorbeeld een paar lederen schoenen af te wisselen met een paar sportschoenen.

TIP: 3D scan

Zorg ervoor dat je de juiste schoenmaat van je kind kent. Gebruik een professioneel meetsysteem, zoals de digitale 3D voetscanner, om de exacte lengte en breedte van de voeten te meten. Via deze scanner wordt er naast de lengte en de breedte van de voeten, ook de hoogte van de wreef gemeten. Daarnaast kan je via de 3D voetscan het verschil tussen de linker- en rechtervoet meten.

Nadat je de voeten gemeten hebt, wordt er een indicatieve schoenmaat weergegeven. Zo zie je meteen in welke maat je je schoenen best kan kopen.  De 3D scan gaat tevens de schoenen scannen zodat de voetmaat en schoenmaat op elkaar afgestemd worden. Er is geen universele schoenmaat, waardoor de schoenmaten tussen verschillende landen heel wat kunnen verschillen. Met de 3D scan match je het paar schoenen met je voetmaat. Zo ben je zeker dat je de juiste schoenen voor je kind koopt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…