Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Advies om écht uitgerust te zijn na het weekend

Gezond.be
4 min read

Slaap je tijdens het weekend langer in de hoop het slaaptekort van de voorbije week te compenseren? Zit je desondanks op maandag de hele dag door te geeuwen achter je bureau? Bijslapen tijdens het weekend zorgt er niet voor dat jij fris en fruitig de week kunt starten, integendeel zelfs. In onderstaand artikel lees je hoe je wel uitgerust aan de werkweek begint.

Vast slaapritme

Je slaapritme mag niet (te veel) verschuiven. Daarbij is het tijdstip waarop je onder de wol kruipt minder belangrijk dan het tijdstip van opstaan. Concreet betekent dit dat je tijdens het weekend op ongeveer hetzelfde tijdstip als in de werkweek moet opstaan. Twee à drie uur langer slapen na een avondje stappen vormt geen probleem. Je lichaam past zich automatisch aan aan die kleine verschuiving. Maar zes uur langer slapen in het weekend is echt geen goed idee. De mens heeft een regelmatig slaappatroon nodig om goed te kunnen functioneren.

‘Weekendlag’

Schud je toch tijdens het weekend je slaapritme door elkaar? Dan is de kans groot dat je op maandag kampt met een zogenaamde ‘weekendlag’. Net als bij een jetlag loopt je biologische klok in dit geval niet gelijk met de lokale tijd. Hoe lang het vermoeide gevoel aanwezig blijft hangt af van persoon tot persoon. Wij zetten 3 tips op een rijtje om een ‘weekendlag’ te vermijden.

3 tips om niet meer moe te zijn op maandag 

Overdrijf niet

Natuurlijk mag je in het weekend de bloemetjes buitenzetten en genieten van het leven. Maar probeer het binnen de perken te houden. Uitgaan tot in de vroege uurtjes hoeft toch niet per se elk weekend. Zoek een gezond evenwicht en zet je wekker maximum twee uur later dan in de week. Sta je in de week op om 7 uur, dan kan je in het weekend maximum tot 9 uur slapen. Aan jou om te bepalen tot hoe laat je eropuit kunt trekken. Hou er – in de mate van het mogelijke – ook rekening mee dat het beter is om je tijdsgrenzen te verleggen op vrijdag- dan op zaterdagavond.

Plan een gezellig ontbijt met vrienden

Geniet op zondagochtend – in plaats van zaterdagavond – van een uitgebreid ontbijt in het gezelschap van je geliefden. Zo moet je op tijd opstaan én kan je op zaterdagavond op een normaal uur in je bed kruipen. Een win-winsituatie dus. Daarbij komt nog dat je na het ontbijt nog een hele zondag hebt om ‘te blijven plakken’. Je hoeft je sociale activiteiten dus niet per se terug te schroeven indien je ze op een andere manier organiseert. Wedden dat je op maandagochtend fris en fruitig achter je desk zit?

Let op je voeding

Tijdens het weekend hebben velen de neiging om naast hun slaap- ook hun eetpatroon grondig door elkaar te schudden. In plaats van voedingsmiddelen die energie geven, eten velen ongezonde producten die net energie kosten. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon blijft dus ook tijdens het weekend belangrijk. Let er ook op dat je ook voldoende water drinkt. Je hoeft je heus niet alles te ontzeggen. Alles kan en mag maar met mate. 

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…