Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste natuurlijke middeltjes tegen bacteriële vaginose

Lore
4 min read

Vaginale afscheiding is volkomen normaal. Heb je echter last van overmatige of sterk ruikende afscheiding in combinatie met jeuk en een onaangename geur? Dan kan het zijn dat je last hebt van bacteriële vaginose. In dit artikel lees je wat dat is en wat je er precies aan kunt doen.

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose is een bacteriële infectie van de vagina. Er zijn altijd allerlei bacteriën aanwezig in de vagina, zowel goede als slechte. Dat is geen enkel probleem, zolang ze in balans blijven.

Bij bacteriële vaginose is de balans echter verstoord, waardoor de slechte bacteriën de bovenhand krijgen. Dat leidt tot verschillende klachten:

Natuurlijke middeltjes tegen bacteriële vaginose

In de meeste gevallen gaat een bacteriële infectie van de vagina in enkele dagen tot weken vanzelf weer over. Omdat de klachten erg vervelend zijn, wil je daar echter waarschijnlijk niet op wachten. Gelukkig bestaan er verschillende natuurlijke middeltjes waarmee je de infectie kan bestrijden. Ontdek ze hieronder!

Kurkuma

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een supergezond kruid. Het bevat krachtige antioxidanten, stimuleert de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking. En waar het hier om gaat: het heeft een antischimmel- en antibacteriële werking.

Voeg daarom dagelijks kurkuma toe aan je gerechten. Bijvoorbeeld aan soep, rijst, geroosterde groenten, omelet of saladedressing. Wil je extra veel kurkuma binnenkrijgen? Voeg dan eens een shotje olijfolie, citroensap en zwarte peper toe aan de kurkuma. De zwarte peper zorgt ervoor dat je lichaam de kurkuma beter kan opnemen.

Knoflook

Ook knoflook is rijk aan antioxidanten en heeft een antischimmel-en antibacteriële werking. Eet daarom ook dagelijks verse knoflook of knoflookpoeder. Heb je hier niet iedere dag zin in? Dan kan je ook een knoflooksupplement nemen.

Groenten en fruit in plaats van bewerkte voeding met veel suiker

Niet alleen zaken zoals kurkuma of knoflook toevoegen aan je dieet, maar ook bepaalde ingrediënten vermijden,kan lonen in de strijd tegen bacteriële vaginose. Suiker is zo’n ingrediënt: grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen namelijk je vaginale flora verstoren. Bovendien voeden bacteriën en schimmels zich met suiker.  Eet daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk, dat betekent veel verse groenten en fruit en zo weinig mogelijk bewerkte voeding.

Wassen met water

Soms is het ook gewoon echt simpel: was je vagina steeds gewoon met water. Gebruik met andere woorden geen zeep of andere producten en was je vagina ook zeker niet vaker dan normaal. Je vagina heeft immers een zelfreinigend vermogen en reinigt zichzelf van binnenuit. Te veel wassen of wassen met zeep kan de vaginale flora verstoren.

Natuurlijke producten

Wil je toch liever een product gebruiken om de bacteriële vaginose aan te pakken? Kies dan voor een product dat gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Multi-Gyn ActiGel bevat bijvoorbeeld plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke manier neutraliseren.

Naar de dokter?

Bacteriële vaginose kan je prima zelf proberen te behandelen met natuurlijke middelen. Blijft de infectie echter aanhouden of twijfel je of er misschien meer aan de hand is? Neem dan contact op met je huisarts.

http://gezond2.be/bdc075d3-cadf-4a89-a372-8efaf9332e10

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…