Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: wie tanden in vaste volgorde poetst, poetst beter

Lore
3 min read

Het type tandenborstel dat je gebruikt, wanneer je poetst, de duur van je poetsbeurt… Het zijn allemaal factoren waar je wel wat aandacht aan moet besteden bij het poetsen van je tanden. Ook de volgorde waarin je je tanden poetst speelt een belangrijke rol. Om de ideale poetstechniek onder de knie te krijgen poets je je tanden namelijk het best in een vaste volgorde. Hoe die volgorde er dan uitziet en waarom je deze beter hanteert vertellen we je hieronder!

Waarom poetsen in een vaste volgorde?

We poetsen uiteraard onze tanden om zoveel mogelijk tandplak, de slechte bacteriën die je tanden een gele kleur geven, gaatjes veroorzaken of je tandvlees kunnen doen ontsteken, te verwijderen. Dat betekent dat je dus ook beter geen plekjes overslaat tijdens het poetsen. Vandaar dat het logisch is om steeds je tanden in een vaste volgorde te poetsen: zo is de kans het grootst dat je alle tandplak verwijdert. Doe je eerder zomaar wat, dan is de kans groot dat je stukken overslaat. Gebeurt dat één keer dan blijft de schade misschien beperkt, maar wanneer dat meerdere keren gebeurt dan worden de gevolgen natuurlijk ernstiger.

Bovendien zal je met een vaste volgorde sneller aan de aanbevolen twee minuten poetstijd zitten. Als je een bepaald 'traject' moet afleggen, zal je uiteraard niet stoppen voor je daarmee klaar bent, waardoor je al snel vanzelf aan twee minuten zit. Mensen die geen vaste volgorde hanteren, stoppen vaak sneller met poetsen omdat ze, typisch verkeerdelijk, denken dat ze alle tanden en kiezen al gepoetst hebben.

In welke volgorde tanden poetsen?

Maar in welke volgorde moet je dan poetsen? Er wordt typisch aangeraden om volgens de drie B's, namelijk buitenkant, binnenkant en bovenop, te werken en dat zowel onderaan als bovenaan. Of je eerst de buitenkant of binnenkant van je tanden poetst, maakt op zich weinig uit, zolang je aan beide kanten maar voldoende aandacht besteedt. Deze volgorde kan zowel bij een manuele en elektrische tandenborstel toegepast worden, alleen maakt die laatste zelf de poetsbewegingen. Bij een manuele tandenborstel die je zelf nog de heen-en-weergaande bewegingen te maken. Afsluiten kan tenslotte met nog even de tong te poetsen, daar blijven immers heel wat bacteriën achter en die kunnen op hun beurt dan weer een slechte adem veroorzaken.

Hoe is het met jouw poetstechniek gesteld? Doe de test en win!

Poets jij volgens een vaste volgorde? Goed bezig! Een goede poetstechniek hangt echter nog van heel wat andere factoren af. Benieuwd hoe je daar op scoort?  

     

Poets jij als een pro of moet je hier en daar je techniek toch nog wat bijschaven? Je ontdekt het met deze test!

Na afloop krijg je niet alleen heleboel advies waarmee je je poetstechniek op punt kan stellen, je maakt bovendien kans op 1 van de 5 elektrische tandenborstels van Philips

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…