Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cacao is gezond

Camille
4 min read

Zowel vrouwen als mannen zijn gek op chocolade. Pure, melk of witte chocolade iedereen heeft zijn favoriet. Toch gaat het al jaren de ronde dat pure chocolade de gezondste vorm van chocolade zou zijn. Is dit ook zo? Chocolade wordt gemaakt van cacao en wie houdt er daar nu niet van? Net om die reden zijn wij gaan speuren naar extra informatie en leuke weetjes over cacao en chocolade.

Wat is cacao?

Cacao is afkomstig van de cacaoboon die groeit aan de cacaoboom. Cacaobomen groeien in tropische gebieden vlakbij de evenaar. De vrucht van de cacaoboom is peulvormig en wordt na het oogsten gegist, gedroogd en verwerkt. Er zijn twee verschillende verwerkingsmethodes die de cacaoboon kan doorlopen. Bij de eerste methode worden cacaobonen geroosterd. Dit wordt gedaan om de smaak te optimaliseren. Daarna worden de geroosterde cacaobonen gemalen. Dan heb je nog 1 cacaomassa over, die bestaat uit zowel een vast deel; het cacaopoeder als een vloeibaar deel; de cacaoboter. Als men de cacaobonen roostert wordt het cacao genoemd. Bij de tweede verwerkingsmethode worden de cacaobonen niet geroosterd en daardoor gaan de enzymen en mineralen die de boon oorspronkelijk bevatte niet verloren.

Veranderende levensstijl

Onze eetgewoonten zijn ook aan het veranderen. Sommige mensen eten bijvoorbeeld 5 tot 6 maal per dag kleinere porties in plaats van 3 maal een grote portie. Deze trend is overgewaaid uit de Verenigde Staten. We merken ook dat steeds meer mensen on the move/onderweg zijn. Dit heeft als gevolg dat onze maatschappij meer snacks eet. Gelukkig wordt chocolade steeds meer door wetenschappers bestempeld als een healthy snack. Naast werken en zelfontplooiing moet immers genieten bij de consument centraal kunnen blijven staan.

Cacao en chocolade weetjes!

Hieronder vindt je 15 leuke weetjes over cacao en chocolade die je vertellen waarom het juist gezond is om dagelijks cacao of chocolade te eten. Er is natuurlijk wel 1 gouden regel aan het gezondheidsaspect verbonden: eet het met mate.

 1. Chocolade is een superfood en wordt ook wel eens Food of the Gods genoemd.
 2. Het duurt ongeveer 5 jaar vooraleer er cacaobonen groeien aan een cacaoboom.
 3. Hoe hoger het cacao % in chocolade hoe puurder de chocolade en hoe gezonder.
 4. Na inname van chocolade maken je hersenen endorfine aan. Dit verbetert je immuunsysteem, werkt pijnstillend en stress verlagend.
 5. Chocolade heeft invloed op onze stemming door de stof dopamine. Je wordt er gelukkig, blij en ontspannen van.
 6. Chocolade bevat magnesium en dit is een antistressmineraal. Van deze stof voel je je energieker en het bestrijdt ook vermoeidheid.
 7. Het is een remedie tegen bepaalde kankertypes en hartkwalen. Daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk op een natuurlijke manier.
 8. Het houdt je huid jong en verstevigt de bloedvaten.
 9. Het bevat de stof chroom, deze helpt je hongergevoel tegen te gaan.
 10. Chocolade stimuleert de aanmaak van serotonine. Dit is een natuurlijk antidepressivum.
 11. Chocolade bevat veel antioxidanten die het verouderingsproces helpen tegen gaan en ons er jonger laten uitzien.
 12. Donkere chocolade helpt je om minder snel te verbranden in de zon.
 13. In witte chocolade zit geen cacaopoeder maar wel cacaoboter.
 14. Chocolade verhoogt uw alertheid en concentratie doordat het de stoffen theobromine en cafeïne bevat.
 15. Chocolade is giftig voor honden en katten. De boosdoener is de theobromine. De gevolgen kunnen variëren van hartritmestoornissen, diarree, overgeven, interne bloedingen, epileptische aanvallen tot zelfs een hartstilstand. Dit is afhankelijk van hoeveel gram uw huisdier heeft binnen gekregen.

Chocolade bestaat gedeeltelijk uit suiker. Producten met chocolade vallen dus onder de suiker- en vettaksen. Om dit op te lossen is de chocolade industrie gaan zoeken naar suikervervangers zoals stevia, maltitol en ahornsiroop.

Vandaag werken al enkele bedrijven met suikervervangers. Zoals Cavalier, dit is de pionier in chocolade zonder toegevoegde suikers. Zij gebruiken de suikervervangers stevia en maltitol. Het is goed dat voedingsbedrijven steeds meer suikervervangers gebruiken. Toch is het belangrijk dat de overheid, de voedingsbedrijven, fitness- en sportcentra en de media blijven aansporen en ondersteunen om sport, gezondheid en gezonde voeding te promoten.

Heb je na en tijdens het lezen van dit artikel helemaal zin gekregen in chocolade? Rep je dan naar de winkel en bekijk intussen ook eens het rayon van chocolade zonder toegevoegde suikers.

cavalier

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…