Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 5 meest voorkomende nagelproblemen

shana
4 min read

Je vingernagels gebruik je dagelijks, al is het maar om te krabben, te tokkelen of het pellen van een sinaasappel. Wanneer je je nagels niet of onvoldoende verzorgd, kan dit tot problemen leiden, variërend van broze nagels tot schimmelinfecties. Hieronder vind je de meest voorkomende nagelproblemen.

1. Schimmel- of kalknagel

Een schimmelinfectie is de meest voorkomende aandoening. Dit komt niet alleen voor bij de voeten, maar ook bij de handen. Deze schimmel wordt veroorzaakt door een trychofytine infectie die ervoor zorgt dat je nagels gaan verkleuren en beschadigd raken. Deze infectie kan op verschillende manieren opgelopen worden: in gemeenschappelijke ruimtes, door een beschadiging van de bovenste laag van de nagels, door droge nagels enzovoort. Indien je toch geïnfecteerd bent, raadpleeg je best een arts. Zij zullen een medische behandeling van 12 weken aanraden of je doorsturen naar een voetverzorger of podoloog die de nagel zal frezen en schoonmaken. Dit is gelukkig een pijnloze behandeling.

2. Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel is de meest pijnlijke afwijking. Dit is meestal het gevolg van een slechte verzorging, bijvoorbeeld door het dragen van te smalle of te kleine schoenen, het te kort afknippen van de nagel of het scheuren van de nagel. Hierdoor gaat de nagelwal over de nagel heen groeien. Daardoor kan de huid geïrriteerd raken en kan er een ontsteking ontstaan. Knip dus zeker je nagel niet te kort of scheur ze zeker niet af, dit bespaart je heel wat pijn.

3. Droge nagel

Een droge nagel bevat veel te weinig nagelvocht en is herkenbaar aan de gelige kleur. Ook is een droge nagel heel breekbaar, ze scheurt gemakkelijk en de nagel kan gaan splijten. Droge nagels kunnen ook heel hard en dik worden, waardoor het knippen heel moeilijk wordt. Daarom is het van belang een goede nagelverzorging te handhaven, zodat je nagels voldoende gehydrateerd worden.

4. Traumanagel

Een traumanagel treedt niet zomaar op, maar verkrijg je pas wanneer de nagel beschadigd of gekwetst is. De oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn, door bijvoorbeeld een zwaar gewicht dat op je nagel valt, het stoten van je vinger, enz. Traumanagels kan je herkennen aan de bloeduitstorting onder de nagelplaat, waardoor de nagel helemaal blauw zal verkleuren. Dit kan heel erg pijnlijk zijn waardoor het nodig kan zijn om een arts te raadplegen om de druk te verlichten.

5. Psoriasisnagel

Psoriasis is een huidaandoening die ook op je nagels kan voorkomen. Je nagels gaan diepe puntjes en zalmkleurige vlekken vertonen. De nagel gaat in sommige gevallen zelf het nagelbed loslaten. Hiervoor kan je het best een arts raadplegen.

Kunstnagels kunnen daarentegen een oplossing bieden voor sommige nagelproblemen. Ze versterken broze of beschadigde natuurlijke nagels.

Daarnaast bestaat er ook een semipermanente nagellak. Deze nagellak moet je door een specialist laten aanbrengen op een transparante beschermlaag. Hierdoor wordt het contact met je natuurlijke nagel vermeden en krijg je een prachtige hoogglans gedurende 2 weken. Bovendien kan je dankzij deze transparante beschermlaag alles snel verwijderen zonder enige beschadiging aan je natuurlijke nagel te brengen.

Er zijn tal van dingen die nagelproblemen kunnen veroorzaken als je je nagels niet goed verzorgt. Met een goede nagelverzorging en met de juiste nagelstyliste kun je al heel wat van deze problemen voorkomen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…