Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 5 vuistregels voor een gezonde levensstijl

Camille
3 min read

Door een gezonde levensstijl te hanteren, zit je vaak beter in je vel. Een gezonde levensstijl geeft je meer energie, maar ook zelfvertrouwen. Vaak vergt het niet zo veel moeite, maar moet je meer stilstaan bij de keuzes die je maakt. Gezonde voeding en beweging liggen meestal aan de basis van een gezonde leefstijl.

1. Evenwichtige voeding

Een gezonde en evenwichtige voeding is noodzakelijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Door te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, vis, volkorenbrood, – pasta en – rijst), krijgt je lichaam de nodige voedingsstoffen die het nodig heeft. Gezonde voeding bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, onverzadigde vetten, mineralen, vitaminen en vezels.

2. Beweging

Naast een evenwichtige voeding, is het ook essentieel om voldoende te bewegen. Het is aan te raden om wekelijks 5 keer 30 minuten te bewegen. Geen grote sporter? Ga dan wandelen. Het is een eenvoudige manier om fit te blijven. Daarnaast is matig intensief bewegen snel in je levensstijl te integreren. Met huishoudelijke klussen of tuinieren kan je wel 200 calorieën per uur verbranden! Door extra te bewegen help je je lichaam meer en overtollige calorieën te verbruiken.

3. Onverzadigde vetten

In een gezonde voeding zijn vetten onontbeerlijk, maar kies vooral voor de meervoudig onverzadigde vetten. Omega 3 en omega 6 vetten zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus met onze voeding innemen. Omega 3 en 6 vetten dragen bij tot het behoud van een gezonde cholesterol.

(Meervoudig) onverzadigde vetzuren kan je o.a. vinden in:

 • Plantaardige oliën
 • Margarine
 • Avocado’s
 • Noten en zaden
 • Olijfolie
 • Vis

4. Minder stress

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens met een stressvolle situatie te maken. Maar te veel stress heeft een slechte invloed op onze dagelijkse emotionele, geestelijke en lichamelijke gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat te veel stress het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Je gezondheid heeft er dus alle baat bij om je stress onder controle te houden.

5. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is misschien wel een van de belangrijkste vuistregels voor een gezonde levensstijl. Om je lichaam optimaal te laten functioneren is voldoende slaap noodzakelijk. Tijdens je slaap gaat je lichaam zich herstellen van fysieke bezigheden. De slaapbehoefte is bij elke persoon anders.

Het gemiddelde ligt op zo’n 6,5 – 8u slaap per nacht. Probeer daarnaast ook om zoveel mogelijk je slaapritme intact te houden. Er bestaan alvast een heleboel voordelen van voldoende slaap:

 • Een goede nachtrust gaat je fysieke en mentale informatie beter opslaan.
 • Voldoende slaap vermindert het stressniveau in je lichaam.
 • Uitgeruste mensen verliezen meer vetmassa.
 • Voldoende slaap kan helpen om depressies te voorkomen.
 • Etc.

Zo zie je maar dat het niet zo moeilijk is om een gezonde levensstijl toe te passen, het zit soms in kleine aanpassingen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…